Varianta definitie 1: ComÚn, -Ă, comuni, -e, adjectiv
1. Care apartine mai multora sau tuturor; care priveste sau intereseaza pe mai multi sau pe toti; de care se folosesc mai multi sau toti; obstesc. ♢ Drept comun = parte a dreptului care are aplicare generala (spre deosebire de dreptul care se aplica in domenii speciale).
Criminal de drept comun = criminal care a comis o crima obisnuita.
Substantiv comun = substantiv care serveste la indicarea obiectelor de acelasi fel.
Factor comun = numar cu care se inmultesc toti termenii unei sume.
Divizor comun = numar intreg care imparte exact mai multe numere intregi date.
Multiplu comun = numar care e divizibil cu mai multe numere intregi date.
Cel mai mic multiplu comun = cel mai mic numar intreg care se poate imparti exact prin mai multe numere intregi.
Numitor comun = numitor care apartine mai multor fractii.
An comun = an calendaristic. ♢ Expresie A face cauza comuna cu cineva = a lua partea cuiva intr-o chestiune sau intr-o discutie.
A nu avea nimic comun cu cineva (sau ceva) = a nu avea nici o legatura cu cineva, a fi strain de...
A duce viata comuna cu cineva = a trai sub acelasi acoperis; a convietui. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce apartine unei colectivitati; ceea ce este alcatuit pe baze obstesti. ♢ Locutiune adverb În comun = laolalta, impreuna.
2. Obisnuit, normal, firesc; frecvent. ♢ Loc comun = idee cunoscuta de toata lumea, lucru stiut; banalitate. ♢ Expresie (Substantivat) A iesi din comun = a se prezenta ca ceva aparte, neobisnuit, deosebit de ceilalti.
3. Banal, de rand; de proasta calitate. – Din franceza Commun, limba latina Communis.
Varianta definitie 2: Comun antonim: propriu
Varianta definitie 3: ComÚn adjectiv
1. verifica cuvantul: general.
2. (GRAM.) (iesit din uz) apelativ. (Substantiv -.)
3. verifica cuvantul: obisnuit. (Un om -.)
4. mediocru, mijlociu, potrivit. (Un elev -.)
5. grosolan, ordinar. (Panza -.)
6. verifica cuvantul: banal.
7. banal, neoriginal, (figurativ) ieftin. (Un procedeu stilistic -.)
8. verifica cuvantul: prozaic.
9. banal, neinsemnat, obisnuit, sarac. (Viata pictorului a fost uimitor de -.)
10. banal, obisnuit, ordinar, (invechit) prost, prostesc. (În lucruri - voi vedeti numai minuni.)
Varianta definitie 4: Comun adjectiv m., plural comuni; f. singular comuna,plural comune
Varianta definitie 5: ComÚn -a (-i, -e) 1) Care apartine mai multor persoane. Casa -a.
Pamant -. 2) Care se face impreuna; realizat de mai multe persoane; colectiv. Munca -a.
Opera -a.
Actiune -a. 3) Care apartine tuturor; aflat in posesiunea tuturor; obstesc; colectiv. Bun -.
Interes -.
Vointa -a.
Drept -. 4) Care nu se deosebeste prin nimic; lipsit de originalitate; obisnuit; ordinar; banal; trivial; vulgar. Metoda -a.
Figura -a.
Stil -.
Maniera -a. ♢ În - impreuna. A iesi din - a se deosebi; a se distinge. /<fr. commun, limba latina communis
Varianta definitie 6: ComÚn, -Ă i. adjectiv
1. care apartine mai multora sau tuturor; care intereseaza pe mai multi sau pe toti; obstesc. ♢ (jur.) drept - = parte a dreptului cu aplicare generala; substantiv - = substantiv care serveste la indicarea obiectelor de acelasi fel; factor - = numar cu care se inmultesc toti termenii unei sume; divizor - = numar intreg cu care se impart exact mai multe numere intregi date; multiplu - = numar divizibil prin mai multe numere intregi date; numitor - = numitor care apartine mai multor fractii. ♢ a face cauza -a cu cineva = a fi de partea cuiva.
2. obisnuit, normal, frecvent. ♢ loc - = idee, lucru stiut de toata lumea; banalitate.
3. mediocru, banal, de rand. II. substantiv neutru ceea ce apartine tuturor sau mai multora; ceea ce este alcatuit pe baze obstesti. ♢ in - = laolalta, impreuna. ♢ a iesi din - = a se prezenta ca ceva aparte, neobisnuit. (<fr. commun, limba latina communis)
Varianta definitie 7: ComÚn, -Ă adjectiv
1. Care apartine mai multora sau tuturor; folosit de toti sau de mai multi; obstesc. ♢ Drept comun = totalitatea legilor cu aplicare generala; substantiv comun = substantiv care serveste la indicarea obiectelor de acelasi fel; factor comun = numar cu care se inmultesc toti termenii unei sume; divizor comun = numar intreg cu care se impart exact mai multe numere intregi date; multiplu comun = numar divizibil prin mai multe numere intregi date; numitor comun = numitor care apartine mai multor fractii. ♢ A face cauza comuna cu cineva = a fi de partea cuiva (intr-o chestiune, intr-o discutie etcetera).
2. Obisnuit, normal. ♢ Loc comun = idee care apare la mai multi sau la toti in acelasi fel, banalizandu-se prin deasa ei intrebuintare.
3. Banal, de rand. substantiv neutru Ceea ce apartine tuturor sau mai multora; ceea ce este alcatuit pe baze obstesti. ♢ În comun = laolalta, impreuna. ♢ A iesi din comun = A se prezenta ca ceva aparte, neobisnuit. [< limba latina communis, conform franceza commun].
Varianta definitie 8: Comun (comuna), adjectiv – Care apartine mai multor sau tuturor.
Limba Latina communis, franceza commun (secolul XIX). – Derivat comuna, substantiv feminin (primarie), din franceza commune; comunal, adjectiv , din franceza communal; comunism, substantiv neutru, din franceza; comunist, substantiv masculin; comunica, verb, din limba latina communicare (secolul XVIII), dublet al lui cumineca; comunicat, substantiv neutru; comunicati(un)e, substantiv feminin; comunicabil, adjectiv ; comunicativ, adjectiv ; comunicant, adjectiv , din franceza; comunitate, substantiv feminin (faptul de a fi comun, unire, grupare), din limba latina communitas (secolul XVIII); comuniune, substantiv feminin, din franceza communion.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.