Varianta definitie 1: Cotropi, cotropesc, verb IV.
Tranzitiv
1. A ocupa prin violenta, a pune stapanire pe un teritoriu strain in mod abuziv si brutal; a incalca, a invada. ♦ Reflexiv (Rar) A se narui, a se prabusi.
2. Figurativ A acoperi, a cuprinde din toate partile; a coplesi. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: A cotropi antonim: a elibera
Varianta definitie 3: Cotropi verb a invada, a incalca, a napadi, (popular) a calca, (invechit) a cuprinde, a nabusi, a stropsi, a supara. (A - un teritoriu strain.)
Varianta definitie 4: Cotropi verb (silabe -tro-), indicativ prezent 1 singular si 3 plural cotropesc, imperfect 3 singular cotropea; conj. prezent 3 singular si plural cotropeasca
Varianta definitie 5: A cotropi -esc tranzitiv 1) (teritorii, tari) A ocupa prin violenta; a lua in stapanire cu forta; a invada. 2) figurat A cuprinde din toate partile; a invalui; a invalura; a impresura; a infasura. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Cotropi (-pesc, -it), verb –
1. A acoperi, a astupa. –
2. A ocupa, a umple. –
3. A invada, a calca in picioare. – Varianta (invechit) cutropi, cutrupi, incotropi, incotroji, incotrosna, incot(r)osma.
Formatie expresiva, ca in cazurile verb (in)cotopi, cotrobai, coplesi, coflesi, cominji; fonetic si semantic coincide cu cotroci.
Celelalte ipoteze par hazardate: din limba slava (veche) otrabiti „a taia” (Cihac, II, 88); din limba latina *contorpire in loc de contorpere (Tiktin; Candrea-Dens., 469); din limba greaca (veche) ϰατοροφόω „a acoperi casa” (Diculescu, Elementele, 472); din verifica cuvantul: limba germana *thorp „turma, multime”, in forma limba latina troppus, ipoteza sustinuta insistent de Puscariu (Academia ortodoxa, Cernauti, 1936, 139; Dacor., VIII, 292; DAR; Puscariu, Lr., 273; conform impotriva Rosetti, I, 160).
Scriban pare a fi banuit caracterul expresiv al formatiei, comparind-o cu cotroci „a iscodi, a cerceta”. – Derivat cotropitor, adjectiv (invadator); descotropi, verb (a elibera, a slobozi; Banat, a descoperi, a dezveli).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.