Varianta definitie 1: Jos, joasĂ, josi, joase, adverb , adjectiv I. Adv.
1. Aproape de pamant, la nivelul pamantului; intr-un loc mai putin ridicat (decat altul). ♢ De sus pana jos = in intregime.
De sus in jos = in directie verticala coboratoare. ♢ Cu fata in jos = (culcat) pe burta.
Cu capul in jos = A) cu capul plecat; B) atarnat sau spanzurat de picioare; C) pe dos, alandala, anapoda.
Cu nasul in jos = suparat, trist; umilit, rusinat. ♢ Locutiune adjectiv (Popular) Din jos = A) care se afla intr-o regiune asezata mai la vale sau mai la sud; B) care vine din mase, din popor; C) care face parte din multimea oamenilor de rand. ♢ Locutiune prep. (Substantivat) În (sau din) josul = in (sau din) partea inferioara, de la baza unui loc, a unui obiect.
În josul apei = in directia curgerii apei; la vale; in aval. ♢ Expresie A (se) da jos = a (se) cobori.
A lasa jos = a lasa din mana, punand in alta parte.
A lasa ochii in jos = a privi spre pamant (rusinat, timid etcetera).
A nu fi (sau a nu se lasa, a nu ramane) mai pe (sau pre) jos = a nu fi intrecut, a nu ramane in urma.
A privi (sau a masura) pe cineva de sus in jos = a privi pe cineva cu dispret. ♦ (Cu valoare de interjectie) Exprima o comanda de asezare sau ostilitatea, dezaprobarea etcetera fata de cineva sau de ceva. ♦ Figurativ În stare de decadere morala, materiala sau sociala. ♢ (Iesit din uz; azi ironic) Munca de jos = munca la care era trimis cineva retrogradat dintr-o functie de raspundere.
2. La nivelul locului pe care umbla cineva; la picioarele cuiva. ♢ Pe jos = A) pe pamant; B) cu piciorul. ♢ Locutiune adjectiv De pe jos = care se afla pe pamant sau pe dusumele. II. Adjectiv
1. Care este putin ridicat de la pamant; scund. ♦ (Despre frunte) Îngust.
2. (Despre terenuri) Asezat intr-un loc mai coborat, in vale; prin extensiune apatos, mocirlos.
3. (Despre glas si despre sunete muzicale) Care are o tonalitate coborata; grav, gros, adanc, profund.
4. (Fiz.; despre temperatura, presiune etcetera) Scazut, mic, coborat.
5. (Fiz.; despre frecvente) Cu un numar mic de perioade pe unitatea de timp. – Limba Latina Deo[r]Sum.
Varianta definitie 2: Jos antonim: inalt, sus
Varianta definitie 3: Jos adjectiv verifica cuvantul: inchis.
Varianta definitie 5: Jos adjectiv m., plural josi; f. singular joasa, plural joase
Varianta definitie 6: Jos adverb
Varianta definitie 7: Jos4 interj. 1) (exprima comanda adresata cuiva de a se aseza) La pamant; asaza-te! 2) (exprima dezaprobarea fata de cineva sau ceva) La o parte! Sa plece! Sa fie destituit din post! /<lat. deo(r)sum
Varianta definitie 8: Jos3 n.
Parte inferioara a unui obiect; parte de jos. ♢ În -ul apei in directia scurgerii apei; la vale; in aval. /<lat. deo(r)sum
Varianta definitie 9: Jos2 joasa (josi, joase) 1) Care este de inaltime mica; scund. 2) Care este mic (ca valoare, intensitate, marime) Presiune joasa.
Preturi joase.
Temperatura joasa. 3) Care se afla la inaltime mica. 4) (despre frecvente) Care se caracterizeaza printr-un numar mic de perioade intr-o unitate de timp. 5) (despre sunete, voci) Care are un timbru gros; grav; profund. /<lat. deo(r)sum
Varianta definitie 10: Jos1 adv. 1) La o inaltime relativ mica fata de pamant sau fata de alt loc; aproape de pamant. ♢ A (se) da - a (se) cobori. A lasa - a pune pe pamant sau pe podea. A lasa ochii in - a manifesta sfiala; a privi rusinat spre pamant. A privi (sau a masura pe cineva) de sus in - a privi (sau a masura pe cineva) cu o privire dispretuitoare. Cu nasul in - umilit; rusinat. De sus pana - in intregime. Din - dintr-un loc asezat mai la vale (sau mai la sud); din vale. În - in partea inferioara a unui obiect. De - a) de mai la vale; b) de la sud; c) din mase; din popor. 2) La acelasi nivel cu pamantul sau cu locul pe unde se umbla. ♢ Pe - a) pe pamant; pe podea; b) cu picioarele; fara nici un mijloc de locomotie. De pe - de pe pamant sau de pe podea. /<lat. deo(r)sum
Varianta definitie 11: Jos adverb –
1. Aproape de pamint, in loc mai putin ridicat (decit altul). – În jos, in partea inferioara. –
2. La nivelul pamintului, pe sol. –
3. În ton grav. –
4. (Adj.) Scund, care este putin ridicat de la pamint. –
5. (Substantiv neutru:) Parte inferioara, baza. – Varianta (Moldova) gios. – Mr. (d)gios, megl. (an)jos, istr. jos.
Limba Latina deorsum, prin intermediul varianta popular deosum, diosum (Diez, I, 216; Puscariu 912; Candrea-Dens., 907; REW 2566), conform limba italiana giuso (calabr. jusu, sard. giòssu), verifica cuvantul: franceza jus, sp. ayuso.
Dupa Cipariu, Gramm., 103 si Scriban, din limba latina popular jussum, jossum.
Daca se admite primul etimon, care pare cel mai probabil, rezultatul di › j este acelasi ca adiungere › ajunge sau adiutare › ajuta, conform si jumatate; si in acest caz, mr. gios, pe care Meyer, Alb.
St., IV, 64, il considera inexplicabil , este normal, conform mr. agiunge, agiuta.
Derivat josean, substantiv masculin (locuitor al unui sat situat mai jos decit altul; in general, locuitor din Moldova de Sud); josime, substantiv feminin (plebe, strat inferior al societatii; josnicie, mirsavie); josnic, adjectiv (scund; scurt, cirn; mirsav, abject, lipsit de demnitate); josnicie, substantiv feminin (mirsavie, ticalosie); injosi, verb (a umili, a dezonora); injositor, adjectiv (care injoseste); injosora, verb (a umili, a injosi); injosa, verb (a injosi); inaljos, substantiv neutru (prapastie, abis; nedreptate, umilire), de la formatia adverbiala in al josului „in jos; iute, precipitat” (Tiktin, DAR); prejos, adverb (in expresia mai prejos, in inferioritate, mai putin).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "j" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.