Varianta definitie 1: PlĂcea, plac, verb II.
Intranzitiv si tranz. (Cu subiectul logic in dativ)
1. A agrea sau a fi agreat, a simpatiza sau a fi simpatizat. ♢ Expresie Știi ca-mi placi? sau ca mi-ai placut? exprima mirarea, dezaprobarea in fata unei propuneri, a unei afirmatii etcetera care nu-ti convine, cu care nu esti de acord etcetera Îmi place sa cred ca... = sper sa...
2. A avea sau a trezi un sentiment de admiratie, de placere, de iubire fata de o persoana de sex opus, a-i fi drag, a indragi.
3. A avea un sentiment de satisfactie, de multumire, de delectare; a-i fi agreabil, a-i fi pe plac. ♦ A-i conveni. ♦ A vrea, a dori. – Limba Latina Placere.
Varianta definitie 2: A placea antonim: a dezgusta, a displacea
Varianta definitie 3: PlĂcea verb
1. verifica cuvantul: simpatiza.
2. verifica cuvantul: iubi.
3. verifica cuvantul: pofti.
4. verifica cuvantul: conveni.
5. a iubi. (Îi - sa mearga la vanat.)
Varianta definitie 5: A PLĂCEA plac
1. instranzitiv 1) A trezi simpatie sau dragoste; a fi pe plac; a fi drag. ♢ Știi ca-mi placi? exprima peiorativ dezacordul cu afirmatia sau propunerea cuiva. 2) (urmat de un verb la conjunctiv sau la infinitiv) A avea o deosebita satisfactie. Îmi place sa dansez.
2. tranzitiv (persoane de sex opus) A trata cu un sentiment de afectiune puternica (de natura erotica); a iubi. /<lat. placere
Varianta definitie 6: Placea (plac, placut), verb – A-i conveni, a fi bucuros de, a fi pe gustul cuiva. – Mr. plac, placere.
Limba Latina placēre (Puscariu 1329; Candrea-Dens., 1398; REW 6557), conform limba italiana piacere, prov., port. plazer, franceza plaire, sp. placer.
Observatiile semantice ale lui E. Seidel, BL, IX, 24 nu par nimerite.
Uz general (ALR, II, 246). – Derivat placere, substantiv feminin (gust drag, bucurie); neplacut, adjectiv (dezagreabil); neplacere, substantiv feminin (dezgust); displacea, verb (a dezgusta, a supara), dupa limba latina displicere; complacea, verb (a dezgusta, a supara), dupa franceza complaire; complezant, adjectiv , din franceza complaisant; complezenta, substantiv feminin, din franceza complaisance. – Din rom. trebuie sa provina limba sarba: plakijer (Candrea, Elemente, 408).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.