Varianta definitie 1: Post1- Element de compunere care inseamna „dupa”, „ulterior” si care serveste la formarea unor substantive, a unor adjective si a unor verbe. – Din limba latina Post, franceza Post-.
Varianta definitie 2: Post2, posturi, substantiv neutru
1. Functie, slujba. ♢ Locutiune adverb La post sau la postul meu (ori tau etcetera) = prezent la datorie pentru indeplinirea obligatiilor (de serviciu).
2. Loc unde se gaseste o formatie militara (restransa) care executa un ordin; prin extensiune formatia militara respectiva. ♦ Unitate de politisti sau jandarmi (in trecut de militieni) insarcinata cu mentinerea ordinii publice intr-o localitate rurala; prin extensiune local unde functioneaza unitatea respectiva. ♦ Loc unde sta santinela in timpul serviciului de garda; prin extensiune serviciul de garda al santinelei; (rar) santinela. ♦ Loc unde sta un politist insarcinat cu supravegherea circulatiei pe strazi.
3. Instalatie utilata cu aparatura necesara pentru executarea anumitor operatii tehnice.
Post telefonic. ♦ Loc special amenajat in care se desfasoara o activitate practica sau pe care il ocupa o persoana in timpul efectuarii unei asemenea activitati.
Post de observatie. ♢ Post de miscare = loc pentru deservirea circulatiei trenurilor.
Post (sanitar) de (prim) ajutor = ansamblul incaperilor, al mijloacelor tehnico-sanitare si al personalului sanitar, organizat cu scopul de a da primele ingrijiri persoanelor accidentate sau bolnavilor.
4. Categorie in care sunt inscrise intr-o evidenta contabila sume de bani, materiale etcetera; rubrica corespunzatoare dintr-un registru de contabilitate. – Din franceza Poste.
Varianta definitie 3: Post3, posturi, substantiv neutru
1. Interdictie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credinciosilor de catre biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. ♢ Locutiune adjectiv De post = A) (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de biserica; prin extensiune gatit fara carne (si fara grasimi animale); B) (despre zile sau perioade de timp) in care se posteste; figurat in care se rabda de foame. ♢ Locutiune verb A tine post = a posti. ♢ Expresie (E) mare cat o zi de post = (e) foarte mare, foarte inalt.
2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare si in care biserica prescrie sa se posteasca. ♢ Postul (cel) mare = postul care preceda sarbatoarea Pastilor. ♢ Expresie Martie din post nu lipseste sau ca in martie postul, se spune despre cineva care e nelipsit dintr-un loc (de unde poate obtine un profit, un avantaj). ♦ (Familiar) Abstinenta. – Din limba slava (veche) Postŭ.
Varianta definitie 4: Post antonim: caslegi
Varianta definitie 5: Post substantiv verifica cuvantul: dieta, regim.
Varianta definitie 6: Post substantiv verifica cuvantul: slujba.
Varianta definitie 7: Post substantiv (Termen Bisericesc)
1. (popular) sec, (prin Moldova) popa. (În timpul -ului de Craciun.)
2. postul mare verifica cuvantul: paresimi.
Varianta definitie 9: Post1 -uri n. 1) Loc special de unde se poate supraveghea sau pazi un obiect. - de observatie. A fi la -. 2) Persoana sau grup de persoane puse intr-un anumit loc sa pazeasca sau sa supravegheze pe cineva sau ceva. A schimba -ul. 3) (in trecut) Unitate de jandarmi avand insarcinarea sa mentina ordinea intr-o comuna (rurala). 4) Activitate de raspundere pe care o indeplineste cineva permanent intr-o institutie, intreprindere sau organizatie in schimbul unui salariu; functie. - de presedinte. - de sef de sectie. 5) Loc special amenajat unde se desfasoara o anumita activitate. - de radio. - sanitar. /<fr. poste
Varianta definitie 10: Post2 -uri n. 1) Abtinere completa sau partiala de la consumarea alimentelor de frupt in anumite zile si perioade de timp, prescrisa credinciosilor de biserica. Zi de -. 2) Totalitate a zilelor prevazute pentru aceasta abtinere. -ul Craciunului. ♢ -ul (Cel) Mare postul dinaintea Pastilor. A tine - a posti. Mare cat o zi de - care pare sa nu se mai termine. 3) figurativ Perioada de timp cand cineva se abtine de la ceva. /sl. postu
Varianta definitie 11: Post-3 : -factum În urma savarsirii faptului; dupa ce a avut loc fapta. /Cuv. lat.
Varianta definitie 12: Post-4 : -mortem dupa moarte; dupa incetarea din viata. Decorat --mortem. /Cuv. lat.
Varianta definitie 13: Post-5: -restant n. 1) Sectie a unui oficiu postal, unde se pastreaza corespondenta pe care destinatarul o ia personal. 2) Indicatie ce o poarta acest fel de corespondenta. /<fr. posterestante
Varianta definitie 14: Post-6: -scriptum n.
Text adaugat uneori la sfarsitul unei scrisori dupa ce a fost semnata, notat, de obicei, prin initialele P. S. /Cuv. lat.
Varianta definitie 15: Post- Element prim de compunere savanta cu semnificatia „dupa”, „posterior”, „ulterior” sau „indaratul”, „in spatele”. [< franceza, limba italiana post-, conform limba latina post].
Varianta definitie 16: Post substantiv neutru
1. Functie, slujba. ♦ Loc in care se exercita o anumita activitate.
2. Loc in care se afla o unitate militara pentru executarea anumitor operatii. ♦ Loc unde sta sentinela in timpul garzii.
3. Instalatie cuprinzand aparatele necesare pentru executarea anumitor operatii tehnice.
4. Categorie in care sunt introduse intr-o evidenta contabila sume de bani, materiale etcetera [Conform: franceza poste, limba italiana posto].
Varianta definitie 17: Post1- pref. „posterior (in timp si spatiu)”. (< franceza post-, conform lat. post, dupa)
Varianta definitie 18: Post2 substantiv neutru
1. loc in care se exercita o anumita activitate; functie, slujba.
2. loc in care se gaseste un planton, o santinela (in timpul garzii), o unitate militara pentru executarea anumitor operatii.
3. instalatie cuprinzand aparatura necesara pentru executarea anumitor operatii tehnice. o - sanitar (sau de prim ajutor) = ansamblu de incaperi, mijloace tehnico-sanitare si personal calificat pentru acordarea primelor ingrijiri accidentatilor si bolnavilor.
4. categorie in care sunt introduse intr-o evidenta contabila sume de bani, materiale etcetera (< franceza poste)
Varianta definitie 19: Post-. – Pref. care indica asezarea in urma sau in spate.
Limba Latina post prin intermediul franceza post: post-data, substantiv feminin, din franceza post-date; post-palatal, adjectiv (velar) etcetera
Varianta definitie 20: Post (posturi) substantiv neutru – Functie, slujba.
Franceza poste, in sens militar prin intermediul limba rusa post.
Este dubletul lui posta, substantiv feminin (halta pentru a schimba caii de voiaj; calatorie cu diligenta; casa pentru odihna calatorilor si schimbul cailor si al diligentei; distanta de la o statie la alta, care se socotea cam de 10 km; diligenta, postalion; institutie pentru distribuirea corespondentei; postas; Mold., alica; distractie constind in a pune o hirtie aprinsa intre degetele de la picioare ale unei persoane adormite), cuvint cu care ar putea proveni din franceza poste sau din limba italiana posta, prin intermediul limba rusa pocta (Cihac, II, 281; Sanzewitsch 207; Tiktin), din mag. posta (Galdi, Dict., 152), sau mai probabil din limba neogreaca: πόστα, conform limba sarba:, cr., ceh. pošta, pol. poczta.
Derivat postal, adjectiv , din franceza postal; postalion, substantiv masculin, din franceza postillon, conform limba rusa počtalion; postalion, substantiv neutru (diligenta); postar (var. postas), substantiv masculin (factor postal); post-restant, substantiv neutru, din franceza poste-restante.
Varianta definitie 21: Post (posturi), substantiv neutru –
1. Ajunare, secolul –
2. Perioada in care se tine post. –
3. Mincare de post. – Megl. post.
Sl. postŭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 38; Cihac, II, 280; Conev 111), conform bulgara, limba sarba:, ceh., pol., rut., limba rusa post. – Derivat posti, verb (a tine postul, a minca de post; a nu minca, a rabda de foame), din limba slava (veche) postiti sę; postitor, adjectiv (care posteste); postnic, adjectiv (cate posteste), din limba slava (veche) postĭnikŭ.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.