Varianta definitie 1: Poticni, poticnesc, verb IV.
1. Reflexiv si instranzitiv A se lovi in timpul mersului cu piciorul de ceva si a-si pierde echilibrul; a se impiedica. ♦ A cadea (in urma lovirii de ceva).
2. Tranzitiv A pune cuiva piedica in mers sau, fig., intr-o actiune.
3. Reflexiv Figurativ A intampina o dificultate sau a nu izbuti in desfasurarea unei actiuni. ♦ Prin specializare: A pronunta cu greutate cuvintele, a vorbi cu intreruperi, cu greutate. – Din limba slava (veche) Potŭknonti.
Varianta definitie 3: Poticni verb
1. verifica cuvantul: impiedica.
2. a se impiedica. (Se - la vorba.)
Varianta definitie 4: Poticni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural poticnesc, imperfect 3 singular poticnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural poticneasca
Varianta definitie 5: A se poticni ma -esc intranzitiv 1) A-si pierde echilibrul in timpul mersului, prin indoirea involuntara sau prin lovirea unui picior; a se impiedica. 2) figurativ A intampina dificultati intr-o actiune. - la inceput de cale. ♢ - in vorbire a vorbi greu si cu pauze mari. /<sl. potuknonti
Varianta definitie 6: Poticni (poticnesc, poticnit), verb – A se impiedica, a se ciocni de ceva, a calca prost.
Sl. potŭknąti „a impinge” (Miklosich, Slaw.
Elem., 38; Cihac, II, 269), conform limba rusa potknutĭ „a se incurca”. – Derivat poticneala, substantiv feminin (impiedicare, pas gresit).
Conform: zaticni, poticala.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.