DexDefinitie.com

Definitie Poveste - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PovÉste, povesti, substantiv feminin
1. Specie a epicii (populare) in proza in care se relateaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare in lupta cu personaje nefaste si in care binele triumfa; basm; prin extensiune naratiune cuprinzand fapte posibile sau reale. ♢ Expresie Ca in (sau din) poveste = foarte frumos, minunat, miraculos.
Nici poveste = nici pomeneala, nici vorba (sa fie asa).
A sta (sau a se apuca) de povesti = a sta de vorba indelung, a sta la taifas. (Pop. si familiar) A ajunge (sau a se face, a ramane) de poveste sau a-i merge (cuiva) vestea si povestea = a deveni cunoscut, renumit printr-un fapt, o patanie (negativa) etcetera ♦ Nascocire, scornitura, minciuna. ♢ Locutiune verb A spune povesti = a minti.
2. Istoria sau relatarea faptelor, a peripetiilor, a vietii cuiva.
3. Întamplare, fapt, problema (care atrage atentia, care merita atentie). ♢ Expresie Ce (mai) veste-poveste? = ce (mai) e nou? ce se aude? Asa ti-e povestea? = asa stau lucrurile? asta e situatia?
4. (Popular) Proverb, zicatoare, maxima. ♢ Expresie Povestea vorbei (sau a cantecului etcetera) = expresie des repetata, devenita proverbiala; vorba ceea. – Din limba slava (veche) Povestĩ.
Varianta definitie 2: PovÉste substantiv verifica cuvantul: proverb, vorba batraneasca, zicala, zicatoare.
Varianta definitie 3: PovÉste substantiv
1. verifica cuvantul: naratiune.
2. verifica cuvantul: basm.
3. inventie, minciuna, nascoceala, nascocire, nascocitura, neadevar, palavra, plasmuire, scorneala, scor-nire, scornitura, (popular) iscoditura, (invechit) basna, basnire, (familiar) baliverna, brasoava, (familiar figurativ) basm, gogoasa, tromboane (plural). (Tot ce-a spus e o simpla -.)
4. verifica cuvantul: chestiune.
Varianta definitie 4: Poveste substantiv feminin, g.-d. art. povestii; plural povesti
Varianta definitie 5: PovÉste -sti f. 1) Creatie epica populara, mai ales in proza, in care se redau diferite intamplari fantastice, cu personaje imaginare aflate in lupta cu forte supranaturale; basm. - umoristica. ♢ Ca in (sau Din) - (sau -sti) cum nu exista in realitate. A sta la (sau A se apuca de) -sti a palavragi; a flecari. -stea cu cocosul rosu verifica cuvantul: CocoȘ. A ajunge (sau A se face, a ramane) de -, a-i merge (sau A i se duce) cuiva vestea si -stea a se face cunoscut, mai ales prin fapte reprobabile. 2) Istorisire a pataniilor sau a vietii cuiva; istorie. ♢ (Asta-i) - veche este o istorie cunoscuta, rasuflata. 3) Afirmatie nesocotita; scornitura. ♢ (Toate astea-s) -sti (toate acestea sunt) minciuni. A spune (sau A indruga la) -sti a spune (la) minciuni. 4) Întamplare deosebita; eveniment. ♢ Ce (Mai) Veste--? ce noutati mai sunt? Asa ti-e -stea? a) asa imi esti?; asa stau lucrurile? [G.-D. Povestii] /<sl. povĕsti
Varianta definitie 6: Poveste (povesti), substantiv feminin –
1. Naratiune. –
2. Istorisire, fabula, povestire fantastica. –
3. Faima, reputatie.
Sl. povĕstĭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 36; Cihac, II, 454), conform veste. – Derivat povesti, verb (a istorisi, a nara); povestas (var. povestitor), substantiv masculin (persoana care spune sau scrie povesti).
Din rom. provin sas. poweste „poveste”, powestin „a povesti”.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.