Varianta definitie 1: POȘTĂ1, poste, substantiv feminin I.
1. Institutie publica care asigura primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, a telegramelor, a mandatelor postale si a coletelor; local in care se afla aceasta institutie. ♢ Locutiune adjectiv De posta = postal.
2. Corespondenta primita, expediata sau distribuita in aceeasi zi sau intr-o perioada data. ♢ Posta redactiei = rubrica intr-o revista sau intr-un ziar, in care se publica raspunsuri la scrisorile si la intrebarile cititorilor. ♢ Expresie Cu prima posta sau cu posta viitoare (sau urmatoare) = cu prima corespondenta care urmeaza sa vina sau sa plece. (Familiar) A duce (sau a purta, a umbla cu) posta = a colporta stiri, aprecieri, pareri, zvonuri de la o persoana la alta, a umbla cu vorbe, a face intrigi. ♦ Factor postal.
3. Serviciu de transport pentru calatori (si corespondenta), cu diligenta, folosit inainte de introducerea cailor ferate; vehicul folosit de acest serviciu; diligenta, postalion. ♦ Loc de popas, han asezat pe parcursul unui drum, unde calatorii care foloseau posta1 (3) gaseau vehicule de transport in comun sau cai de schimb. ♢ Cal de posta = cal destinat exclusiv serviciului de transport. ♢ Expresie A fi sau a ajunge cal de posta = a fi foarte solicitat, a alerga de colo pana colo.
4. Unitate de masura a distantelor folosita in trecut, egala cu aproximativ 20 km; p. gener. (familiar) distanta (mare) nedeterminata. ♢ Expresie (Cale) de-o posta = distanta (relativ) mare. II. (Popular) Bucata de hartie unsa cu grasime, care se lipeste de talpa unui om adormit si care apoi se aprinde pentru a-l speria. ♢ Posta merge = numele unui joc de copii. Iii. Echipa de hamali pentru incarcarea vapoarelor acostate la chei. [Varianta: (invechit) Posta, (regional) Postie substantiv feminin] – Din limba rusa Počta.
Varianta definitie 4: POȘTĂ substantiv (regional) pos. (Tipul de alica numit -.)
Varianta definitie 5: POȘTĂ substantiv
1. verifica cuvantul: corespondenta.
2. verifica cuvantul: postas.
3. verifica cuvantul: diligenta.
4. (invechit) conac. (A mers cale de-o posta.)
Varianta definitie 6: Posta substantiv feminin, g.-d. art. postei; plural poste
Varianta definitie 7: POȘTĂ -e f. 1) Institutie care se ocupa cu transportarea si distribuirea corespondentei, mandatelor, telegramelor, coletelor si presei periodice. ♢ -a redactiei rubrica intr-o publicatie periodica in care se dau publicitatii scrisorile cititorilor si raspunsurile la intrebarile lor. De - postal. 2) Cladire unde se afla aceasta institutie. 3) Totalitate a corespondentei si a publicatiilor periodice primite, expediate sau distribuite intr-o perioada de timp. ♢ A duce (sau A purta, a umbla cu) -a a purta, a duce zvonuri, facand intrigi. A fi -a satului a se ocupa cu barfeli. 4) inv.
Serviciu de transport pentru calatori (si corespondenta) pe distante mari, cu diligenta, folosit inainte de aparitia caii ferate. 5) v. PoȘtalion i. ♢ Cal de - cal de schimb la o diligenta. A ajunge (sau A fi) Cal de - a fi trimis cu diferite treburi in toate partile. 6) Loc special amenajat unde faceau popas drumetii care calatoreau cu postalionul. 7) Distanta dintre doua popasuri ale postalionului egala cu aproximativ 22 km (folosita si ca unitate de masura a lungimii). ♢ Cale de-o - la o distanta destul de mare. [G.-D. Postei] /<rus. potta, franceza poste
Varianta definitie 8: Posta1, poste, substantiv feminin (regional)
1. scandura groasa.
2. rama de lemn a usii.
3. bustean, butuc mai lung din corpul unei plute, de care se leaga cu sarma pluta urmatoare.
Varianta definitie 9: Posta2, poste, substantiv feminin (regional) persoana care supravegheaza de pe marginea ulucului desfasurarea muncii de transportare a lemnului taiat.
Varianta definitie 10: POȘTĂ substantiv feminin institutie publica care asigura transportul si distribuirea corespondentei, a coletelor, a banilor etcetera; cladirea in care functioneaza. (< limba germana Post, franceza poste)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.