DexDefinitie.com

Definitie Pricină - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PricinĂ, pricini, substantiv feminin
1. Cauza care determina ori explica o actiune, o situatie, un fenomen; motiv. ♢ Locutiune adverb Fara (nici o) pricina = fara justificare, nemotivat. ♢ Locutiune conjunctie: Din pricina ca... = pentru ca..., deoarece, fiindca. ♢ Locutiune prep.
Din pricina... = ca urmare a..., avand drept motiv; din vina... ♢ Expresie (Înv.) A pune pricina = a invoca motive, pretexte pentru justificarea unei actiuni. ♦ Prilej, ocazie, pretext.
2. Motiv de cearta, de neintelegere; problema litigioasa, conflict; spec. proces. ♦ Expresie (Popular) A se pune de pricina = A) a se impotrivi, a se opune; B) a cauta cearta, a face gura; a se lua la harta, la bataie.
A cauta (cuiva) pricina (cu lumanarea) = a cauta (cuiva) motiv de cearta, a cauta nod in papura.
A gasi (cuiva) pricina = a gasi un pretext pentru a certa pe cineva. (Popular) A avea (sau a fi in) pricina (cu cineva) = a fi certat (cu cineva); a fi in proces, a se judeca (cu cineva). ♦ (Înv.) Act in care este consemnata hotararea luata intr-un proces.
3. Întamplare (neplacuta), chestiune; necaz, suparare. ♦ Problema; afacere. ♢ Locutiune adjectiv Cu pricina = despre care este vorba, respectiv. [Accentuat si: pricina] – Din bulgara Prična.
Varianta definitie 2: PricinĂ substantiv verifica cuvantul: actiune, acuzare, acuzatie, animozitate, cauza, cearta, conflict, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discutie, disensiune, disputa, divergenta, epilepsie, galceava, imputare, imputatie, invinovatire, invinuire, invrajbire, judecata, litigiu, neintelegere, obiectiv, proces, repros, scop, tel, tinta, vina, vrajba, zazanie.
Varianta definitie 3: PricinĂ substantiv
1. verifica cuvantul: cauza.
2. verifica cuvantul: prilej.
3. verifica cuvantul: chestiune.
Varianta definitie 4: Pricina substantiv feminin, g.-d. art. pricinii; plural pricini
Varianta definitie 5: PricinĂ -i f. 1) Fenomen care provoaca sau care determina aparitia efectului; cauza; motiv; temei. Care-i -a? ♢ Fara (Nici o) - nemotivat; fara indreptatire. Din - ca fiindca; pentru ca; deoarece. Din -a din vina. 2) Motiv al unei actiuni, manifestari sau stari; temei. A stabili -a. ♢ A cauta (Cuiva) - a cauta motiv de cearta cu cineva. A gasi (Cuiva) - a gasi cuiva motiv de cearta. 3) cuvant invechit Actiune judecatoreasca; proces. ♢ A (Nu) Se pune de - a) a (nu) se opune; a (nu) se impotrivi; b) a (nu) intra in conflict cu cineva. 4) Situatie neplacuta; necaz. 5) cuvant invechit Afacere care necesita rezolvare; treaba; chestiune; problema. ♢ Cel (Cea) cu -a cel (cea) despre care este vorba. [G.-D. Pricinii] /<bulg. pritina

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.