Varianta definitie 1: Prididi, prididesc, verb IV. (Popular)
1. Tranzitiv si instranzitiv (De obicei in constructii negative) A fi in stare sa duca ceva cu bine la capat, sa indeplineasca un lucru.
2. Tranzitiv A napadi, a asalta, a coplesi pe cineva cu ceva.
3. Tranzitiv A birui, a invinge intr-o lupta. ♦ Figurativ A stapani; a opri. – Din limba slava (veche) Prideti.
Varianta definitie 3: Prididi verb a dovedi, a razbi, (regional) a joi, (Transilvania si Bucovina) a puclui, (grecism cuvant invechit) a proftaxi. (Abia mai - cu lucrul.)
Varianta definitie 4: Prididi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural prididesc, imperfect 3 singular prididea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pridideasca
Varianta definitie 5: A prididi -esc tranzitiv 1) (mai ales in constructii negative) A reusi in realizarea unei actiuni; a dovedi. De abia -ea. 2) (persoane) A face sa fie coplesit; a coplesi; a asalta. - cu intrebarile. 3) rar A infrange intr-o lupta sau intr-o incercare; a birui; a invinge. ♢ A-si - plansul a-si stapani plansul. /<sl. pridati
Varianta definitie 6: Prididi (prididesc, prididit), verb –
1. (Înv.) A inmina, a da. –
2. (Înv.) A supune, a ocupa, a domina. –
3. A asalta, a napadi, a invinge. –
4. A stapini, a opri. –
5. A infrunta, a rezista. – Varianta cuvant invechit pridadi.
Sl. prĕdati, imperfect – dadjĕchŭ (Tiktin), conform preda.
Candrea, II, 219 pornea gresit de la podidi.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.