Varianta definitie 1: PRĂJi, prajesc, verb IV.
1. Tranzitiv A supune un aliment actiunii focului (de obicei in grasime incinsa) pentru a-l face comestibil sau pentru a-l prelucra. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) distruge sau a (se) degrada prin foc, a (se) arde. ♦ Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) chinui, a (se) framanta.
2. Reflexiv (Familiar; despre oameni) A se expune la caldura soarelui sau a focului (pentru a se incalzi, a se bronza etcetera). ♢ Expresie (Tranzitiv; familiar) A-si praji burta la soare = a nu face nimic, a lenevi.
3. Tranzitiv A incalzi minereurile in cuptoare speciale, la o temperatura inferioara temperaturii de topire, pentru a le usca si a le purifica sau pentru a le face mai usor de tratat prin operatii metalurgice ulterioare. – Din limba slava (veche) Pražiti.
Varianta definitie 3: PRĂJi verb
1. a frige. (A - un aliment in ulei.)
2. verifica cuvantul: bronza.
Varianta definitie 4: Praji verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural prajesc, imperfect 3 singular prajea; conjunctie: prezent 3 singular si plural prajeasca
Varianta definitie 5: A PRĂJi -esc tranzitiv 1) (alimente) A prepara supunand actiunii focului, in tigaie sau in ceaun (cu sau fara grasime). - peste. 2) (minereuri) A incalzi pana la o temperatura mai joasa decat cea de topire (in vederea uscarii sau a prelucrarii ulterioare). /<sl. pražiti
Varianta definitie 6: A SE PRĂJi ma -esc intranzitiv (despre persoane) A se expune actiunii unei calduri puternice; a se arde. - la soare. /<sl. pražiti
Varianta definitie 7: PRĂJi verb IV.
În gastronomie, mod de a prepara un aliment, mai ales carne, prin introducere in grasime incinsa; in expresie a praji in tigaie sau la tigaie = a praji in putina grasime, ulei sau unt, in special piese mici de carne sau legume, la foc viu (sin. a sota); a praji in baie de grasime = a praji prin imersiune totatla in grasime incinsa un aliment natur, pane sau invelit in aluat; verifica cuvantul: a cali.
Varianta definitie 8: Praji (prajesc, prajit), verb –
1. A frige. –
2. A (se) arde. –
3. A (se) insela.
Mr. parjescu, parjire, megl. prajǫs, prajiri.
Sl. pražiti (Miklosich, Lexicon, 656; Cihac, II, 285; Graur, BL, VI, 167), conform bulgara parža, slov. pražiti, cr. peržiti, limba albaneza përžis, mag. perzselni. – Derivat prajeala (Munt., varianta Olt. prajila), substantiv feminin (prajire, rintas, aliment prajit); prajitoare, substantiv feminin (aparat de prajit cafea); prajitorie, substantiv feminin (prajire); prajitura, substantiv feminin (placinta, aliment dulce din faina; prajeala).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.