Varianta definitie 1: SCĂPA, scap, verb I.
1. Intranzitiv A se desprinde din...; a se elibera, a se salva (dintr-o cursa, dintr-o stransoare etcetera); a se descatusa. ♦ A se strecura prin..., a strabate. ♦ A iesi cu bine dintr-un necaz, dintr-o incurcatura, dintr-o situatie grea; a se feri de..., a evita, a se apara de... ♦ Intranzitiv si tranz.
A reusi sa (se) elibereze de cineva sau de ceva suparator, neplacut; a (se) descotorosi, a (se) debarasa. ♦ Tranzitiv A nu mai putea prinde (fiindca a fugit smulgandu-se din mana cuiva, desprinzandu-se din legaturile in care era legat etcetera).
2. Tranzitiv A lasa un obiect sa cada din mana fara voie (din cauza unei emotii, a neatentiei sau din cauza ca este prea greu); a da drumul din mana involuntar la ceva. ♢ Expresie A scapa din mana (pe cineva sau ceva) = A) a pierde de sub control (pe cineva sau ceva); B) a pierde un bun prilej de a face, de a obtine ceva.
3. Intranzitiv (Rar; despre Soare) A cobori spre asfintit; a fi in declin, a trece de...
4. Reflexiv A spune sau a face ceva fara voie, din greseala; a nu se putea stapani de a spune sau de a face ceva. ♢ Expresie (Tranzitiv) A scapa o vorba = a face (din imprudenta) o indiscretie.
5. Tranzitiv A pierde un spectacol, o intalnire, un tren etcetera; a nu mai apuca, a nu mai prinde (intarziind), a sosi prea tarziu.
6. Tranzitiv A lasa neobservat, a pierde din vedere, a nu lua in seama, a omite. ♢ Expresie A nu scapa (pe cineva sau ceva) din ochi (sau din vedere) = a tine (pe cineva sau ceva) sub continua observatie. ♦ Intranzitiv A trece neobservat, neluat in seama.
7. Intranzitiv A nu reusi momentan sa-si aminteasca de...
8. Reflexiv A avea senzatia acuta de defecare sau de urinare, a simti imperios nevoia de a iesi afara. – Limba Latina *Excappare.
Varianta definitie 3: SCĂPA verb
1. verifica cuvantul: desprinde.
2. verifica cuvantul: cadea.
3. a (se) salva, (popular) a (se) izbavi, a (se) mantui, (invechit) a (se) haladui, a (se) litrosi, a (se) milui, a (se) mistui, a (se) ratui. (Cum ai izbutit sa -?)
4. verifica cuvantul: elibera, a libera, a salva, a scoate, (invechit si popular) a slobozi, (popular) a mantui, (invechit) a apuca, a ierta, a volnici. (I-a - din robie.)
5. verifica cuvantul: iesi.
6. verifica cuvantul: libera.
7. verifica cuvantul: evada.
8. verifica cuvantul: scoate.
9. verifica cuvantul: scutura.
10. verifica cuvantul: descotorosi.
11. verifica cuvantul: debarasa.
12. a se achita. (A - de o mare obligatie.)
13. verifica cuvantul: dezbara.
14. verifica cuvantul: sustrage.
15. verifica cuvantul: pierde.
16. verifica cuvantul: omite.
17. verifica cuvantul: strecura.
Varianta definitie 4: Scapa verb, indicativ prezent 1 singular scap, 2 singular scapi, 3 singular si plural scapa; conjunctie: prezent 3 singular si plural scape
Varianta definitie 5: A SCĂPA scap
1. tranzitiv 1) (obiecte, lucruri) A lasa involuntar sa cada din mana. ♢ - din mana (pe cineva sau ceva) a) a pierde de sub control; b) a rata o ocazie sigura. - haturile din mana, a pierde initiativa intr-o actiune. 2) A lasa din neatentie sa iasa de sub control. - mieii din tarc. 3) A lasa sa se duca fara a fi folosit; a nu reusi sa prinda. - terenul. - momentul. ♢ - ceva din vedere a uita, a neglija ceva. A nu - pe cineva (sau Ceva) din ochi a tine sub continua observatie. A-i - cuiva ceva din vedere a nu observa. 4) (persoane, obiecte, lucruri) A scoate dintr-o situatie complicata; a salva; a izbavi. - de la moarte.
2. tranzitiv 1) A reusi sa se elibereze (de ceva jenant); a se debarasa; a se descotorosi; a se dezbara. ♢ - cu fuga a se salva fugind. - cu viata (sau Cu zile) a-si salva viata dintr-o mare primejdie; a supravietui. - ca prin minune a scapa intr-un mod de necrezut. 2) A iesi din campul vizual sau din memorie. Titlul cartii imi scapa. /<lat. excappare
Varianta definitie 6: A SE SCĂPA ma scap intranzitiv A nu se putea stapani (sa nu faca ori sa nu spuna ceva). - cu vorba. /<lat. excappare
Varianta definitie 7: Scapa (-ap, -at), verb –
1. A se elibera, a evada. –
2. A scuti, a descarca. –
3. A spune ceva, din greseala. –
4. A evita, a eluda. –
5. A lasa, a se elibera de o persoana sau de o obligatie sau obicei. –
6. A nu implini, a nu reusi ceva. –
7. (Refl., cuvant invechit) A pierde, a inceta sa cistigi. –
8. (Refl.) A aluneca, a lasa sa se duca. –
9. (Refl.) A comite o greseala, a gresi. –
10. (Refl., familiar) A se murdari, a face pe el. – Mr. ascap, ascapare, megl. scap, scapari.
L
Varianta definitie 8: Scapa (-ap, -at), verb –
1. A se elibera, a evada. –
2. A scuti, a descarca. –
3. A spune ceva, din greseala. –
4. A evita, a eluda. –
5. A lasa, a se elibera de o persoana sau de o obligatie sau obicei. –
6. A nu implini, a nu reusi ceva. –
7. (Refl., cuvant invechit) A pierde, a inceta sa cistigi. –
8. (Refl.) A aluneca, a lasa sa se duca. –
9. (Refl.) A comite o greseala, a gresi. –
10. (Refl., familiar) A se murdari, a face pe el. – Mr. ascap, ascapare, megl. scap, scapari.
Limba Latina excappāre (Diez, I, 368; Puscariu 1542; REW 2952), conform limba italiana scappare, prov., cat., sp., port. escapar, franceza echapper.
Din rom. provin rut. skapaty (Candrea, Elemente, 408), mag. szkepal (Edelspacher 22).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.