Varianta definitie 1: Stricni1, stricnesc, verb IV.
Tranzitiv (Regional)
1. A cresta, a intepa cu stricneaua un animal bolnav, pentru a-i lua sange. ♦ A plesni pe cineva cu biciul (pana da sangele).
2. A spinteca pestele pentru a-l curata. – Din limba slava (veche) Strŭknonti.
Varianta definitie 2: Stricni2, stricnesc, verb IV.
Intranzitiv (Rar) A striga, a racni. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 4: Stricni (a cresta, a striga) verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural stricnesc, imperfect 3 singular stricnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural stricneasca
Varianta definitie 5: A stricni -esc tranzitiv reg. 1) (animale) A cresta cu stricneaua (pentru a lasa sa curga sangele rau). 2) (pesti) A deschide printr-o taietura lunga si adanca (pentru a scoate maruntaiele). 3) figurat A lovi puternic cu biciul (pana la sange); a sfichiui. /<ucr. striknuti, limba rusa streknuti
Varianta definitie 6: Stricni (-nesc, -it), verb –
1. A singera, a lua singe de la un animal. –
2. A intepa, a impunge. –
3. (Banat) A zgudui. –
4. A striga, a racni.
Sl. strŭknąti „a intepa” (Tiktin). – Derivat stricnea (var. stricneala), substantiv feminin (trocar, cutit special pentru a lasa singe la cai); stricnitura, substantiv feminin (impunsatura; injunghietura, intepatura).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.