DexDefinitie.com

Definitie Sub - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Sub1- Element de compunere care indica pozitia inferioara a unui obiect fata de altul sau o cantitate, o intensitate, o calitate, o ierarhie inferioara in raport cu alta de acelasi tip, si care serveste la formarea unor substantive, adjective si verbe. – Din franceza Sub-, limba latina Sub.
Varianta definitie 2: Sub2 prep. I. (Introduce un complement circumstantial de loc)
1. (Arata pozitia unei persoane sau a unui lucru care se gaseste sau ajunge mai jos decat cineva sau ceva) Dedesubt.
A cazut sub masa. ♢ Expresie A se afla (sau a fi, a se pomeni) sub soare = a exista; a trai.
A muri sub cutit = a muri in timpul unei operatii chirurgicale. ♦ (Împreuna cu prep. „de”, indica punctul de plecare al unui fenomen) De sub pamant se aud zgomote. ♦ (Împreuna cu prep. „pe”, arata in mod neprecis pozitia sau miscarea unui lucru care se afla mai jos decat altul, dedesubtul altuia) Se plimba pe sub ferestre.
2. (Rar) În.
3. La marginea, la poalele, jos, langa...
Sub zidurile cetatii. II. (Introduce un complement circumstantial de timp) În timpul, pe vremea.
Istoria romanilor sub Mihai-Voda Viteazul. ♢ (Popular) Sub seara = pe inserate.
Pe sub seara = cam pe seara, spre seara.
Sub amiaza (sau amiazazi) = aproape de miezul zilei. Iii. (Introduce un complement circumstantial de cauza) Iarba ofilita sub arsita soarelui. IV. (Introduce un complement circumstantial de mod)
1. (Exprima un raport de supunere, de dependenta fata de cineva) Avea sub mana o armata de subalterni.
2. (În expresie) Sub ochii (cuiva) = in prezenta (cuiva), fiind de fata (cineva).
A tine (sau a pastra) sub cheie = a tine (sau a pastra) inchis, incuiat.
A trece (ceva) sub tacere = a tainui (ceva).
A fi (sau a se gasi) sub foc = a se gasi in prima linie de lupta.
Sub pretext (sau cuvant, motiv) ca... = invocand un motiv (fals).
Sub nici un cuvant (sau chip) = cu nici un pret, nicidecum, niciodata.
Sub semnatura = cu numele semnat (spre confirmare).
Sub titlu de... = purtand numele sau titlul de...
Sub lozinca... = cu cuvantul de ordine, cu deviza...
3. (Înaintea unui numeral sau a unui nume de cantitate, exprima inferioritatea cantitativa) Mai putin ca...
Sub o mie de lei. V. (Introduce nume predicative si atribute) Un spectacol sub asteptari. VI. (Introduce un complement circumstantial de relatie; in expresie) Sub raportul (sau sub acest raport) = din punctul de vedere al... [Varianta: (popular) Supt, Subt prep.] – Limba Latina Subtus.
Varianta definitie 3: Sub antonim: pe
Varianta definitie 4: Sub prep., adverb
1. prep. dedesubtul. (- noi se intindea marea.)
2. adverb dedesubt. (Haina se pune deasupra, camasa -.)
Varianta definitie 5: Sub prep.
Varianta definitie 6: Sub prep. 1) (exprima un raport spatial, indicand pozitia de mai jos de ceva sau de cineva) Șade sub copac. 2) (exprima un raport temporal, indicand perioada de timp in decursul careia are loc ceva sau momentul apropiat) În timpul; pe vremea; inspre; catre. Au ajuns sub seara. 3) (exprima un raport cauzal, uneori cu o nuanta temporala sau locala) Din cauza; de. Pietrele s-au sfaramat sub loviturile valurilor. 4) (exprima un raport modal, indicand o anumita situatie sau inferioritatea unei caracteristici) Lucrarea a fost scrisa sub conducerea sefului.
Articolul este scris sub nivel. ♢ Sub pretext (sau Motiv) indicand un fals motiv. Sub ochii cuiva in prezenta cuiva; de fata cu cineva. Sub nici un cuvant (sau Chip, motiv) cu nici un pret; nici intr-un caz. Sub semnatura avand semnatura cuiva; fiind semnat de cineva. A trece sub tacere a nu spune ceva; a tainui. A tine sub straja a pazi; a tine arestat. A tine sub cheie (sau Sub lacat) a tine inchis, incuiat. Sub auspiciile cuiva sub protectia, sub patronajul cuiva. Sub asteptari la un nivel mai scazut decat era de asteptat. Sub lozinca avand ca deviza. Sub titlu de avand titlul. /<lat. subtus
Varianta definitie 7: Sub- pref. „inferior” (spatial, ierarhic, calitativ sau dimensional), „derivat, ulterior”. (< franceza sub-, sous-, conform lat. sub)
Varianta definitie 8: Sub prep. –
1. Dedesubtul (indica o relatie de inferioritate sau de dependenta). –
2. În timpul (indica o corespondenta in timp). –
3. (Prefix) Indica un grad inferior. – Varianta 1 si 2 subt, sup.
Mr. sum, suplu, su, megl. sup, istr. su.
Limba Latina subtŭs (Diez, I, 390; Puscariu 1668; REW 8402), conform limba italiana sotto, prov., cat. sots, franceza sous, sp. so, port. sob.
Ca pref., se ataseaza atit la cuvintele imprumutate deja in forma lor compusa (subaltern ‹ franceza subalterne), ca si la cuvintele proprii rom. (subimpartit, subintelege). – Comp. dedesubt, adverb (in partea de jos); subtoaie, substantiv feminin (Trans., grinda).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "b"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.