Varianta definitie 1: SÂnge, (5) sangiuri, substantiv neutru
1. Substanta lichida de culoare rosie, compusa din plasma si din globule (albe si rosii), care circula prin vine si artere, asigurand nutritia si oxigenarea organismului la animalele superioare. ♢ Animal cu sange rece = animal (peste, reptila, batracian si nevertebrat) la care temperatura corpului se schimba in functie de temperatura mediului inconjurator.
Frate de sange = frate de la acelasi tata si de la aceeasi mama; frate bun.
Legaturi de sange = rudenie.
Glasul sangelui = inclinare fireasca (si instinctiva) de dragoste pentru familie, pentru o ruda apropiata. ♢ Locutiune adjectiv De sange = A) de culoare rosie; B) (despre lacrimi) de durere, de suparare mare; C) de neam, de familie buna, aleasa.
În sange = (despre fripturi) care a ramas putin crud, care isi pastreaza inca sangele. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Cu sange rece = fara emotie; calm, linistit.
Cu sange iute = fara stapanire, impulsiv.
Cu (sau de) sange albastru = de neam mare, ales; nobil. ♢ Locutiune adverb La sange = extrem de aspru, de drastic; pana la distrugere. ♢ Expresie A scuipa (cu) sange = a avea hemoptizie.
A lasa (sau a lua) cuiva sange = a scoate cuiva o cantitate de sange (in scop terapeutic).
A da sange = a lasa sa i se scoata o cantitate de sange (in mod terapeutic sau pentru a fi folosit in transfuzii).
A avea sange in vine = a fi energic.
A i se urca (sau a-i navali, a i se sui, a-i da etcetera) (cuiva) sangele in obraz (sau la cap, in fata) = A) a se inrosi din cauza unei emotii puternice sau din cauza unei boli etcetera; B) a se infuria.
A nu mai avea (nici) o picatura de sange in obraz = a fi palid din cauza bolii; a pali de emotie, de frica etcetera A-i ingheta (cuiva) sangele in vine sau a ingheta sangele (in cineva) = a se speria, a fi cuprins de groaza, a inlemni de spaima.
A fierbe (sau a clocoti) sangele (in cineva) = a se infierbanta din cauza maniei, a supararii etcetera A-si face (sau a-i face cuiva) sange rau = a (se) supara foarte tare, a (se) enerva.
A nu curge (sau a nu iesi) sange din inima (sau din cineva), se spune pentru a arata ca cineva este foarte suparat.
A avea (ceva) in sange = a fi obisnuit cu ceva; a avea ceva innascut.
A bate (sau a zgaria) pana la sange = a bate (sau a zgaria) tare (pana cand curge sange).
A umple de sange = a bate foarte tare, crunt.
A suge sangele cuiva = a chinui, a oprima; a exploata.
Sange nevinovat, se spune despre cel ucis fara nici o vina.
Varsare de sange = omor in masa, macel.
A varsa sange = a omori.
A fi setos (sau dornic, iubitor) de sange sau a fi omul sangelui = a fi crud, a fi ucigas.
A se scalda in sange sau a se adapa cu sange = a omori (in masa) din cruzime.
A avea mainile patate de sange = a fi vinovat de o crima.
A face sa curga sange = a fi pricina unui razboi, a unei incaierari sangeroase.
A-si da (sau a-si varsa) sangele (pentru cineva sau ceva) = a suferi sau a-si da viata (pentru cineva sau ceva).
2. Figurativ Obarsie; prin extensiune familie, neam; progenitura
3. Figurativ Soi, rasa (de animale).
4. Compuse : sange-de-noua-frati sau sangele dracului, sangele-zmeului = produs vegetal rasinos, de culoare rosie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor si care, arzand, raspandeste un miros placut; sangele-voinicului = A) planta agatatoare din familia leguminoaselor, cu flori rosii, violete sau albe (Lathyrus odoratus); B) numele a doua specii de plante erbacee de munte din familia orhideelor, cu frunze inguste, alungite, indreptate in sus, cu miros placut de vanilie, dintre care una cu flori mici de culoare rosie-purpurie (Nigritella rubra), iar cealalta cu flori de culoare purpurie intunecata (Nigritella nigra).
5. (Înv.; la plural) Omoruri, crime.
6. (Popular) Nume dat unei boli a vitelor (care le face sa sangereze). – Limba Latina Sanguis.
Varianta definitie 2: SÂnge substantiv
1. rasa. (Cal de - arab.)
2. familie, neam. (E din -le nostru.)
3. viata. (Și-a dat -le pentru patrie.)
4. jertfa, sacrificiu. (Și-au dobandit libertatea prin -.)
5. (BOTANICA) sangele-voinicului = A) (Lathyrus odoratus) indrusaim, (regional) haragica, mazarata, mazarean, mazarica, mazariche, mazaroi, mazaruica, oresnita, pejma, floare-de-mazare; B) (Nigritella rubra) (regional) musucel; C) (Nigritella nigra) (regional) musucel, putoi.
Varianta definitie 3: Sange substantiv neutru
Varianta definitie 4: SÂnge n. 1) Lichid care circula prin vasele sangvine ale organismului, asigurand activitatea vitala a tesuturilor. ♢ Lacrimi de - lacrimi de mare suferinta. A varsa - a ucide; a omori. Cu - rece cu stapanire de sine; fara emotii. A-si pastra -le rece a-si pastra calmul. A-i ingheta cuiva -le in vine (sau a ingheta -le in cineva) a se speria foarte tare. A fierbe (sau A clocoti) -le in cineva a fi stapanit de manie. A-si face (sau a-i face cuiva) - rau a se amari sau a amari pe cineva foarte tare. A nu avea (nici o) picatura de - in obraz a fi foarte palid la fata. A-i intra cuiva in - a se transforma in obisnuinta; a deveni obicei. A suge -le cuiva a exploata crunt pe cineva; a chinui. A avea mainile patate de - a purta vina unui omor. A face sa curga - a provoca un macel, o varsare de sange. A dona - a oferi o cantitate de sange pentru transfuzii; a fi donator. 2) figurat Neam din care se trage cineva; os. ♢ Rudenie de - rudenie pe linie directa (intre parinti si copii, frati si surori). Frate de - frate de la aceiasi parinti; frate bun. A fi de acelasi - cu cineva a fi ruda cu cineva; a fi din aceeasi familie cu cineva. 3): -le-voinicului a) planta erbacee cu tulpina culcata si cu frunze alungite, cu flori rosii (uneori violete sau albe), dispuse in umbele si cu fructul pastaie; b) planta erbacee cu tulpina erecta, cu frunze liniare si cu flori purpurii, dispuse in inflorescente terminale, sub forma de spic. /<lat. sanguis
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.