DexDefinitie.com

Definitie Talpă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: TalpĂ, talpi, substantiv feminin
1.
1. Partea inferioara a labei piciorului; la om si la unele animale, de la degete pana la calcai, care vine in atingere cu pamantul si pe care se sprijina corpul. ♢ Expresie A o apuca la talpa sau a-si lua talpile la spinare = a pleca, a o sterge.
Arde focul la talpile picioarelor, se spune cand cineva este amenintat de o primejdie. (Regional) A fi sau a (se) scula, a (se) pune in talpi = a (se) scula din pat; prin extensiune a (se) pune in miscare, in actiune. ♦ Compuse; talpa-gastei = A) incretiturile de la coada ochiului (la persoanele in varsta); B) scris neingrijit; C) planta erbacee melifera si medicinala, cu tulpina puternica, cu frunze lungi, cu flori mici, roz (Leonurus cardiaca); talpa-ursului = planta erbacee cu frunze mari, spinoase si cu flori albe sau trandafirii, grupate in forma de spic (Acanthus longifolius); talpa-stancii = mica planta erbacee cu tulpina taratoare, ramificata, cu flori mici, albe (Coronopus procumbens); talpa-lupului = planta erbacee cu flori mici rosietice, cu frunzele acoperite in partea inferioara de numeroase glandule, albe, avand proprietati antiscorbutice si diuretice (Chaiturus marrubiastrum).
2. Partea de dedesubt a incaltamintei sau a ciorapului, care protejaza talpa (I 1).
3. Piele groasa tabacita special, din care se confectioneaza pingelele incaltamintei, flecurile tocurilor etcetera ♢ Talpa artificiala = material fabricat, prin aglomerare cu lianti, din fibre de piele (provenite din deseuri), fibre de celuloza si fibre textile, folosit ca inlocuitor pentru talpa (I 3), la branturi, staifuri, bombeuri. II.
1. Lemn gros, grinda care se aseaza la temelia unei constructii pentru a o sprijini; prin extensiune temelie. ♢ Talpa casei = capul familiei, barbatul.
Talpa tarii (sau a casei) = taranimea (considerata in trecut ca temelie a tarii, obligata sa suporte tot greul indatoririlor).
Talpa iadului = A) (in basme) temelia iadului; mama capeteniei dracilor; B) om foarte rau, pacatos; baba rea, vrajitoare. ♦ Figurativ Sprijin, baza, sustinere.
2. Fiecare dintre cele doua lemne groase, orizontale, care alcatuiesc scheletul razboiului de tesut manual.
3. Fiecare dintre cele doua suporturi laterale, de lemn sau de otel, curbate in sus la capatul de dinainte, pe care aluneca sania. ♦ Lemnul din spatele cormanei, pe care se sprijina plugul si care il face sa alunece mai usor pe brazda. ♦ Partea de dedesubt a corabiei. ♦ Parte care formeaza fundul unui scoc de moara, de joagar etcetera
4. Partea inferioara, latita, a unei piese, a unui organ de masina sau a unui element de constructie, prin care acesta se reazama pe alta piesa, pe teren sau pe un suport. ♦ Prin specializare: Partea de jos, latita, a unei sine, prin care aceasta se reazama pe traverse. ♦ Prin specializare: Parte a rindelei care aluneca pe lemnul supus prelucrarii. ♦ Prin specializare: Extremitate a unui pat de pusca pe care se sprijina arma cand sta vertical. ♦ Prin specializare: Partea de dedesubt, pe care se cladeste o claie sau un stog. ♦ Prin specializare: Baza a unei excavatii miniere sau a unei gauri de sonda. ♦ Prin specializare: Parte mai latita (inferioara) a unei litere tipografice. – Conform: limba maghiara t a l p.
Varianta definitie 2: TalpĂ substantiv verifica cuvantul: pedala.
Varianta definitie 3: TalpĂ substantiv
1. (ANAT.) planta, (prin Transilvania) tabla. (- a piciorului.)
2. (CONSTR.) talpoi, (regional) subtoi, (prin Olt. si Banat) balvan, (prin Transilvania, nordul Muntenia, nordul Olt. si Dobr.) temei. (- casei.)
3. (TEHNICA) talpig, (rar) patina (popular) falcea, (regional) talpet, (Oltenia si Muntenia) plaz. (- la sanie.)
4. (TEHNICA) colac. (- la o roata.)
5. (TEHN.; la plural) butuci (plural), plazuri (plural), (regional) craci (plural), drugi (plural), fofeze (plural), grindeie (plural), lemne (plural), talpeti (plural). (- la razboiul de tesut.)
6. verifica cuvantul: butuc.
7. (TEHN.) calcator, (popular) talpiga. (- la scaunul dogarului.)
8. (TEHNICA) (regional) pod. (- la joagar.)
9. verifica cuvantul: plaz.
10. verifica cuvantul: grindei.
11. (BOTANICA) talpa-gastei (Leonurus cardiaca) = (regional) apucatoare, catusnita, cervana, somnisor, buruiana-orbaltului, buruiana-de-bleasna, coada-leului, creasta-cocosului, iarba-casunaturii, iarba-de-dat, iarba-flocoasa, laba-lupului; talpa-lupului (Cheiturus marubiastrum) = (regional) poala-Sfintei-Marii; talpa-ursului = A) (Acanthus longifolius) (regional) matruna, palamida, branca-ursului; B) (Heracleum palmatum) placinta-porcului.
Varianta definitie 4: Talpa substantiv feminin, g.-d. art. talpii; plural talpi
Varianta definitie 5: TalpĂ talpi f. 1) (la om si la unele animale) Partea de dedesubt (putin concava) a labei piciorului, de la calcai pana la degete, care vine in atingere cu pamantul in timpul mersului. ♢ Din - (sau din talpi) pana-n crestet, din crestet pana-n - (sau Pana-n talpi) din cap pana-n picioare. A-l frige pamantul sub talpi a fi cuprins de neliniste; a sta ca pe ace. -a-gastei a) totalitate a ridurilor care se formeaza la coada ochiului; b) scris urat, neingrijit; c) planta erbacee cu tulpina erecta, inalta, cu frunze mari, paroase, de forma labei de gasca, cu intrebuintari medicinale. -a-ursului planta erbacee cu tulpina erecta si cu frunze mari, spinoase. -a-stancii planta erbacee cu tulpina culcata, ramificata, cu frunze lungi, petiolate si flori mici, albe, cu intrebuintari medicinale. -a-lupului planta erbacee cu tulpina erecta si cu frunze eliptice, presarate pe partea inferioara cu glandule albe, avand intrebuintare in medicina. 2) Portiune a incaltamintei sau a ciorapului care acopera aceasta parte a labei piciorului. ♢ A bate -a (la pamant) a pasi apasat. 3) Piele groasa, special tabacita, din care se fac pingele. 4) figurat Grinda groasa care sta la baza unei constructii. ♢ -a casei capul familiei; barbatul. 5) Fiecare dintre cele doua lemne groase, asezate orizontal, care constituie baza razboiului de tesut. 6) Fiecare din cele doua suporturi paralele pe care aluneca sania. 7) Partea de la temelia morii, pe care se sprijina scocul. 8) Partea de desupt, mai lata, a unor obiecte, care serveste drept suport. ♢ -a plugului suport (de lemn) la plug care inlesneste alunecarea acestuia pe brazda; taban. 9) Parte a rindelei care vine in atingere cu lemnul ce se prelucreaza. 10) Partea inferioara a unei corabii. 11) Partea inferioara a patului de pusca, pe care se sprijina arma cand este pusa in pozitie verticala. 12) Temelie pe care se cladeste un stog, o claie. 13) Temelie a unei gauri de sonda. [G.-D. Talpii] /<ung. talp
Varianta definitie 6: Talpa (-ắlpi), substantiv feminin –
1. Partea inferioara a labei piciorului. –
2. Partea de dedesubt a incaltamintei. –
3. Brant. –
4. Partea de dedesubt a ciorapului. –
5. Birna, placa de baza, fundament. –
6. Fiecare din cele doua suporturi pe care aluneca sania. –
7. Baza razboiului de tesut. –
8. Culata, suport la patul pustii. –
9. Plaz, calcii de plug. –
10. Lavita joasa la casele taranesti. –
11. Parte inferioara, baza. –
12. Clasa inferioara (mai ales in expresia talpa tarii „clasa taraneasca”). –
13. Ceea ce este caracteristic, fundamental.
Origine incerta.
Se pune de obicei in legatura cu mag. talp, limba sarba:, bulgara talpa (Cihac, II, 530; Tiktin; Candrea; REW 8545a; Galdi, Dict., 97); dar conform friul. talpe, comel. talpa, care pare sa postuleze un limba latina *talpa.
Derivat talpar, substantiv masculin (Bucovina, pantofi); talpanoaga (var. ta(l)pal(o)aga), substantiv feminin (pantof vechi si deformat; papuc; galos; cuvant invechit, butuc de ocnas; instrument de tortura; laba, picior), cu sufix expresiv -o(a)ga (dupa Candrea, din mag. talpallo); talpas (var. talpos), substantiv masculin (infanterist, soldat al unui corp de infanterie organizat in Muntenia in 1688), din mag. talpas; talpalas, substantiv neutru (crestatura in partea inferioara a unui trunchi), din mag. talpalas (Candrea); talpui (var. talpalui), verb (a pune talpi, a pingelui), varianta din mag. talpalni (Pasca, Dacor., X, 151); talpalar, substantiv masculin (Mold., pielar de talpi); talpita (var. talpica, talpiga, talparita), substantiv feminin (pedala la razboiul de tesut; lavita joasa; schi); talpet, substantiv neutru (Oltenia, pedala); talpoaie, substantiv feminin (suport, baza; brant, talpa inferioara); talpoi, substantiv neutru (suport, talpa, placa de baza); talpasi, verb reflexiv (a o sterge, a-si lua talpasita); talpasita, substantiv feminin (fuga, carabaneala); talbacie (var. tarbacie), substantiv feminin (Trans., lemne cu care se leaga finul in caruta).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "p"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.