Varianta definitie 1: Tinde, tind, verb III.
Intranzitiv
1. A-si indrepta nazuintele sau activitatea spre atingerea unui obiectiv, spre castigarea unui lucru dorit; a aspira, a nazui.
2. (Despre obiecte) A avea tendinta sa..., a evolua intr-o anumita directie si de o anumita maniera. – Din franceza Tendre, limba latina Tendere (dupa intinde).
Varianta definitie 4: Tinde verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural tind, imperfect 3 singular tindea; conjunctie: prezent 3 singular si plural tinda; ger. tinzand; part. tins
Varianta definitie 5: A tinde tind intranzitiv A-si orienta activitatea (spre atingerea unui scop), fiind stapanit de o dorinta puternica; a nazui; a aspira; a tinti. /<lat. tendere
Varianta definitie 6: Tinde (-dm -ns), verb –
1. A intinde, a extinde. –
2. A nazui, a aspira. – Mr. tindu, timsu, tes. tindire, megl. tind, tins, tindiri.
Limba Latina tĕndĕre (Puscariu 1735; REW 8640), conform limba italiana tendere, prov., franceza tendre, sp., port. tender; sensul al doilea a fost luat din franceza. – Derivat intinde, verb ( a trage in lungime, a extinde; a etira, a lungi; a destinde, a largi, a desface, a dezdoi; a arma, a dispune, a aseza; a incorda arcul, a intepeni; reflexiv, a se mari in lungime, a pune caii la goana; reflexiv, a se desfasura, a se dezvolta; reflexiv, a pretinde prea mult, a depasi limitele; reflexiv, a deveni viscos un lichid prin alterare), cu pref. in-, sau direct din limba latina intĕndĕre (DAR; Rosetti, I, 173), care s-a dezvoltat in alte idiomuri romanice cu sensul special de „a intelege, a auzi”; intins adverb (direct, fara ocolisuri); (in)tinzator, adjectiv (care se intinde; substantiv neutru, tindeche la razboiul de tesut); (in)tinzatoare, substantiv feminin (lamba, lant sau funie care leaga crucea protapului cu capetele osiei la car); intindere, substantiv feminin (extensie, desfasurare, tensiune, incordare, suprafata); intinsoare, substantiv feminin (tensiune, incordare; scurtatura); intinsura, substantiv feminin (extensiune); intinzatura, substantiv feminin (extensiune); intinzime, substantiv feminin (extensiune), cuvint cuvant invechit; destinde, verb (a relaxa, a diminua incordarea). – Derivat neol. extinde, verb, dupa franceza etendre; pretinde, verb, dupa franceza pretendre; pretenti(un)e, substantiv feminin, din franceza pretention; pretentios, adjectiv , din franceza pretentieux; pretendent, substantiv masculin, din franceza pretendant.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.