Varianta definitie 4: Tipar -e n. 1) Totalitate a procedeelor folosite la imprimarea tipografica a unui text, a unei ilustratii etcetera 2) Ansamblu de mijloace tehnice cu ajutorul carora se publica un text. Hartie de - . ♢ Bun de (sau pentru ) - gata pentru editare. A da la - a preda un manuscris spre tiparire. 3) Obiect determinat dupa care se reproduc obiectele identice; calapod; sablon; model. 4) Urma lasata pe o suprafata prin apasare. /<ngr. tipari[on], sl. tiparu
Varianta definitie 5: Tipar (-re), substantiv neutru –
1. Forma, matrice. –
2. Etalon, sablon. –
3. Model, forma. –
4. Urma, amprenta. –
5. Tipografie, presa tipografica. –
6. Imprimare, publicatie.
Mgr. τυπάριον (Cihac, II, 707; Murnu 56), conform limba slava (veche) tiparŭ (Conev 114). – Derivat tipari, verb (a reproduce, a imprima, a publica, a da forma, a modela); tipareala, substantiv feminin (imprimare, munca de tipar); tiparitura, substantiv feminin (publicatie); tiparna, substantiv feminin (invechit, tipografie), din limba slava (veche) tiparĭnŭ, cultism; tiparnic, adjectiv (tiparit; de tipar, tipografic), cuvant invechit; tiparnita, substantiv feminin (tipar, tipografie), cuvant invechit; intipari, verb (a imprima); retipari, verb (a reimprima).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.