Varianta definitie 1: Tivi, tivesc, verb IV.
Tranzitiv A face, a coase un tiv. ♦ Figurativ A margini, a imprejmui (cu un chenar, cu o dunga de alta culoare). – Din Tiv.
Varianta definitie 3: Tivi verb (popular) a refeca, (regional) a rupturi, a tigheli, (prin nord-estul Olt.) a muchia, (Transilvania) a stipui. (A - o rochie.)
Varianta definitie 4: Tivi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural tivesc, imperfect 3 singular tivea; conjunctie: prezent 3 singular si plural tiveasca
Varianta definitie 5: A tivi1 -esc tranzitiv 1) (obiecte confectionate din textile) A inzestra cu un tiv; a refeca. 2) figurat A impodobi pe la margini cu un chenar. /Din tiv
Varianta definitie 6: Tivi (-vesc, -it), verb –
1. A fugi, a incepe sa alerge. –
2. A coase marginea, a face tiv. –
3. (Argou) A se impreuna.
Probabil de la tiva „iute, repede”, conform tava.
Evolutia semantica nu este clara, dar conform sp. corrido „urmat, continuat”.
Explicatia pornind de la tighel (Scriban) este evident insuficienta. – Derivat tiv, substantiv neutru (indoitura, margine), deverbal; tivel, substantiv neutru (Mold., tiv), prin contaminare cu tighel; tiveala (var. tivitura), substantiv feminin (indoitura; margine, chenar, tiv).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.