Varianta definitie 1: ToanĂ1, toane, substantiv feminin
1. Capriciu. ♢ Locutiune adjectiv Cu toane = capricios, rasfatat. ♦ Criza, atac. ♢ Expresie A-i veni (cuiva) o toana (sau toanele) = a-l apuca (pe cineva) nabadaile, furiile; a-i veni (pe neasteptate) cheful sa faca ceva (neobisnuit).
Toana de plans = ropot, val, izbucnire de plans. ♦ Stare de spirit, dispozitie. ♦ Figurativ Miscare repede, violenta.
2. (Precedat de „o”) Interval de timp, rastimp (scurt). ♦ Cantitate mica din ceva. – Conform: t u n a.
Varianta definitie 2: ToanĂ2, toane, substantiv feminin
1. Ocol facut prin desfasurarea larga si completa a unui navod, care prinde pestele inconjurandu-l; loc (bogat in peste) unde se arunca in acest fel navodul. ♦ Spartura, gaura facuta in gheata unei ape, pentru a pescui sau pentru a scoate apa; copca.
2. Timpul cand pestele umbla dupa mancare. – Din limba ucraineana, limba rusa Tonea.
Varianta definitie 6: ToanĂ1 -e f. 1) mai ales la plural Dispozitie de moment, stranie si inexplicabila; moft; capriciu; maraz; naz; marafet. ♢ Cu -e capricios. A fi (sau A se afla) in -e bune (rele) a avea dispozitie buna (sau rea). 2) Izbucnire momentana. - de plans. ♢ A-i veni cuiva o - (sau -ele) a apuca pe cineva furia; a deveni nervos. 3) fig. rar Miscare brusca si violenta. -a vantului. 4) Rastimp scurt. /v. a tuna
Varianta definitie 7: ToanĂ2 -e f. 1) Ocol facut special pe o intindere de apa unde se pescuieste cu navodul. 2) Loc bogat in peste. 3) Timp potrivit pentru prins peste. 4) Gaura pe suprafata inghetata a unei ape, facuta pentru a prinde peste sau pentru a lua apa; copca; produf. /<ucr., limba rusa tonea
Varianta definitie 8: Toana (-ne), substantiv feminin –
1. Aruncarea plasei de pescuit. –
2. Gaura, copca in apa inghetata pentru a putea pescui.
Sl., conform limba sarba: ton „actiunea de a scufunda”, tonuti „a scufunda” (Scriban).
Varianta definitie 9: Toana (-ne), substantiv feminin –
1. Atac, insulta, criza. –
2. Capriciu, chef, gluma.
Ngr. τόνος „putere, forta”, conform τονίζω „a accentua”.
Derivat din limba sarba:, cr. tonja „furtuna” (Cihac, II, 415) sau de la a tuna (Philipide, Principii, 61; Iordan, Dift., 190) nu este probabila.
La origine trebuie sa fie termen medical. – Derivat tonatic (var. tonos), adjectiv (capricios, nazuros); tonoasa, substantiv feminin (Trans., zburdalnicie, sotie).
Derivat neol. ton, substantiv neutru, din franceza ton (mr. ton, din limba neogreaca:); tonalitate, substantiv feminin, din franceza tonalite; tonic, adjectiv , din franceza tonique; atonal, adjectiv , din franceza atonal; intona, verb, din franceza entonner; tonisi, verb (a compune, a pune pe muzica), din limba neogreaca: τονίζω (Tiktin).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.