Varianta definitie 1: Tot, toatĂ, toti, toate, adjectiv nehot., pronume nehot., adverb , substantiv neutru I. Adjectiv nehot.
1. (La singular) Întreg; integral, complet; din care nu lipseste nimeni sau nimic; cat exista, cat este, cat are; cat e de mare, cat se intinde, cat cuprinde; cat dureaza, cat tine.
Tot orasul.
Tot timpul. ♢ Locutiune prep.
Cu tot... = in ciuda...
2. (La singular) Perfect. ♦ (Da ideea de superlativ) Cum nu exista (altul) mai mare, mai mult. ♢ Locutiune adjectiv De tot... = cum nu se poate mai mult.
3. (La singular) Fiecare (dintre...), oricare; care se repeta. ♢ Locutiune adjectiv De toata ziua sau de toate zilele = care se face, se intampla, se poarta in fiecare zi. ♢ Locutiune adverb Peste tot = pretutindeni.
4. (La plural) Care este in numar complet, fara sa lipseasca nici unul; care este in serie completa, fara sa lipseasca ceva. ♢ Locutiune adverb În toate partile = pretutindeni. ♦ (Alcatuieste, impreuna cu un numeral cardinal, numerale colective) Toti cinci. ♢ Expresie A vari (sau a baga) pe cineva in toti sperietii = a infricosa. II. Pron. nehot.
1. (La plural; cu nuanta de numeral nehot.) Lucrurile sau fiintele cate intra in discutie sau care sunt de acelasi fel (fara sa lipseasca nici unul). ♢ Locutiune adverb Înainte de toate = in primul rand, mai presus de orice altceva. ♦ (Precedat de conjunctie: „si”, rezuma o enumeratie) Restul care n-a fost amintit; celelalte. ♦ (Predomina ideea de varietate, de diversitate) Orice lucru, fara alegere. ♢ Expresie Toate ca toate (sau toatele), dar... (sau insa...) = celelalte ar mai merge, dar...; treaca-mearga, dar...
2. Lucrurile care, considerate impreuna, formeaza un ansamblu. ♦ Locutiune adverb Cu totul (si cu totul) = pe de-a-ntregul, in intregime.
Cu totul = A) in total; B) cu desavarsire, in intregime.
În tot sau (in) totului tot = A) la un loc, una cu alta; in total; B) intr-un cuvant, la urma urmelor.
Tot in tot = pe de-a-ntregul.
De tot = A) (cu sens modal) cu desavarsire, in intregime; B) (cu sens temporal) pentru totdeauna, definitiv; C) foarte, extrem de... ♢ Locutiune prep.
Cu tot cu... sau cu (cineva sau ceva) cu tot = impreuna, la un loc. ♢ Expresie Asta-i tot sau atata (ori atata-i) tot = doar atat (si nimic mai mult).
3. (Intra in compunerea unor adjective) Atotcuprinzator. Iii. Adv. (Exprima continuitatea, persistenta)
1. Și acuma, in continuare, inca; (in constructii negative) nici acuma, pana acuma nu... ♦ Și mai departe, ca si alta data.
2. Mereu, tot timpul, toata vremea, totdeauna, pururea; necontenit, neincetat, intruna. ♢ Expresie Sa tot aiba...= ar putea sa aiba (cel mult)...
Sa tot fie... = ar putea sa fie (cel mult)... ♦ Statornic, permanent.
3. De repetate ori, adeseori, de multe ori.
4. (Exprima o gradatie a intensitatii) – Din ce in ce. IV. Adv. (Stabileste identitatea, similitudinea, simultaneitatea)
1. (De) asemenea, la fel; in acelasi chip. ♢ Expresie Tot asa (sau astfel, atata, acelasi) = intocmai, exact asa (sau atata, acelasi). ♢ (În corelatie cu „asa” sau„atat de...”, formeaza gradul de egalitate al comparativului) Tot atat de bun. ♢ Expresie Mi-e tot atata = mi-e perfect egal.
2. (Urmat de substantive si pronume, arata ca fiinta sau lucrul respectiv revine, apare intr-o situatie similara) Iarasi, din nou (sau ca totdeauna). ♦ (Urmat de un substantiv precedat de art. nehot.) Acelasi. ♦ (Urmat de numeralul „unu”) Unu singur.
3. Numai, in mod exclusiv. ♢ Expresie Tot unul si unul = de seama, de frunte, ales. ♦ (Urmat de un adjectiv sau de un substantiv la plural) Fara exceptie, unul si unul. ♦ De tot, cu totul, in intregime, pe de-a-ntregul, complet.
4. De fiecare data, intotdeauna, regulat. – V. Adv.
1. Și astfel, si asa, oricum.
2. Totusi, si inca. VI. Substantiv neutru:
1. Întreg, unitate (rezultata din totalitatea partilor), totalitate. ♦ Figurativ Lume, univers.
2. Figurativ (Art.) Lucru esential (la care se reduc toate celelalte). ♢ Expresie Aici e totul = in asta consta tot, asta explica tot. [Genitiv-dat. plural (a) tuturor, (a) tuturora] – Limba Latina Totus, -a, -um.
Varianta definitie 2: Tot antonim: nimic
Varianta definitie 3: Tot substantiv verifica cuvantul: slovac.
Varianta definitie 4: Tot adjectiv , s., adverb
1. adjectiv verifica cuvantul: total.
2. adjectiv verifica cuvantul: intreg.
3. substantiv verifica cuvantul: ansamblu.
4. adverb inca. (- mai ploua.)
5. adverb verifica cuvantul: inca, totusi. (Cat ii da si - i se pare putin.)
6. adverb iar. (El avea o fata si ea - o fata.)
7. adverb verifica cuvantul: numai. (La ospat, - oaspeti rari.)
8. adjectiv verifica cuvantul: fiecare.
Varianta definitie 5: Tot adjectiv m., plural toti; f. singular toata, plural toate; g.-d. plural m. si feminin: tuturor
Varianta definitie 6: Tot substantiv masculin, plural toti, art. totii; f. singular toata, plural toate, art. toatele; g.-d. plural m. si feminin: tuturor/tuturora
Varianta definitie 7: Tot substantiv neutru, art. totul
Varianta definitie 8: Tot1 toata (toti, toate) 1) (preceda cuvantul determinat) Care este cuprins in intregime; intreg. - satul. ♢ În toata libertatea in libertate deplina. 2) (despre unitati de timp) Care dureaza de la inceput pana la sfarsit; intreg. - anul. 3) Care indica o cantitate in totalitatea ei; cat exista de fapt. Toti banii. ♢ A vari(sau a baga) pe cineva in toti sperietii a speria foarte tare pe cineva. 4) (precedat de prepozitia De) Care este la cel mai inalt grad. Tanar de -. 5) la sing.
Fiecare; oricare. - omul stie. ♢ În - anul in fiecare an. Peste - (locul) oriunde; pretutindeni. /<lat. totus
Varianta definitie 9: Tot2 adverb 1) Ca si pana in prezent; in continuare. - mai inveti? 2) Timp indelungat; mereu; totdeauna. Sa - lucrezi. 3) De multe ori; adesea. Se - plimba pe sub geam. 4) Din ce in ce (mai). Spre amiaza soarele arde - mai tare si mai tare. 5) La fel; (de) asemenea. Prietenul e - din sat. ♢ - atat in aceeasi cantitate. - atunci in acelasi timp. - acolo in acelasi loc. Mi-i - atata mi-i indiferent. 6) (insotit de substantive sau pronume) Ca totdeauna; iarasi. - el venise primul. 7) pop.
Numai. - cu oameni harnici sa lucrezi. ♢ - unul si unul intr-ales; de frunte; de vaza; de seama. 8) Într-un fel sau altul; oricum; totuna. Nu plecam ca e - vreme urata. 9) Totusi; cu toate acestea. Mananca si - nu se mai satura. /<lat. totus
Varianta definitie 10: Tot3 n. 1) Ansamblu complet din punct de vedere al partilor componente. Un - organic. 2) figurat Ansamblu de lucruri, fenomene etcetera existente in realitate. 3) mai ales art.
Lucru esential (in raport cu celelalte). Știinta e -ul. ♢ Aici e -ul prin aceasta se explica tot; in aceasta consta tot. /<lat. totus
Varianta definitie 11: Tot4 toata (toti, toate) pron. nehot.
Întreg ansamblul; din care nu lipseste nimic. - poporul. ♢ Toate ca toate cele de pana acum mai pot fi tolerate. Înainte de toate in primul rand; pe primul plan. Cu toate ca macar ca; desi. Cu -ul a) in total; b) in intregime; complet. De - a) in intregime; cu desavarsire; b) pentru totdeauna. Cu - cu la un loc cu; impreuna cu. Asta-i (sau atata-i) - nimic mai mult. /<lat. totus
Varianta definitie 13: Tot (-oata), adjectiv –
1. În numar complet: toate cintecele (Eminescu). –
2. Întreg, complet: toata lumea (Eminescu). –
3. Fiecare, oricare: pe atunci tot rominul era viteaz si tot viteazul era boier (Alecsandri). –
4. Orice: se poate lua la intrecere cu toate aeroplanele (Bassarabescu). –
5. Întreg, sanatos: nu-i toata, e lunatica (Voiculescu). –
6. (Pron.) Lucrul sau fiinta in discutie: toate-s vechi si noua toate (Eminescu). – Cu totii. – De toate. – Toate ca toate. – Cu toate acestea. – Cu toate ca, desi. – Cu tot, inclusiv. – Cu totul, complet. – De tot, cit incape, foarte. – Peste tot, pretutindeni. –
7. (Adv.) Numai, exclusiv: tot oaspeti rari (Cosbuc). –
8. Mereu, continuu: tata-meu ma crede tot in fase. – Tot mereu, vesnic. – Tot una, la fel. – Tot acela, el insusi. – Tot asa, egal. –
9. Mereu, la fel, in acelasi fel: muierea-i tot muiere (Cocea). –
10. Oricum: tot era s’o dau eu de pomana (Alecsandri). –
11. În fine, pina la urma: s’a luptat cu dinsii trei zile si trei nopti si tot i-a biruit (Sbiera). –
12. Înca, si mai: mai incet, tot mai incet (Eminescu). –
13. Cel mult, abia, numai: sa tot fie cinci ani de atunci (Vlahuta). – Mr., megl., istr. tot.
Limba Latina tōtus (Puscariu 1750; REW 8815), conform limba italiana tutto, franceza tout, cat. tot, sp., port. todo.
Conform: atot-.
Gen. se exprima cu prep. a (a tot, a toate, cuvant invechit a toti), sau in limba moderna la plural tuturor (var. popular tutulor).
În comp. cu un numeral se reduce la tus-: tustrei, tuspatru etcetera Conform: Sanfeld, Syntaxe, 200-
9. – Derivat totdeauna, adverb (mereu), comp. cu de-a una, sau mai probabil, cu de una conform mr. totdiuna; tot(de)odata, adverb (in acelasi timp; deodata); totusi, adverb (cu toate ca), cu sufix -si, conform acelasi; totime, substantiv feminin (totalitate); netot, substantiv masculin (prost), forma negativa a lui tot, 5; netoata, substantiv feminin (proasta, neghioaba); netotie, substantiv feminin (prostie).
Derivat neol. (din franceza): total, substantiv neutru; totalitate, substantiv feminin; totalitar, adjectiv ; totalitarism, substantiv neutru; totaliza, verb; totalizator, substantiv masculin
Varianta definitie 14: Tot (-ti), substantiv masculin – Slovac. – Varianta taut.
Mag. tot (Galdi, Dict., 165).
Varianta definitie 15: Tot- Radacina expresiva care pare sa exprime ideea de rotunjime.
Creatie spontana, conform coc, popular – Derivat totilca, substantiv feminin (Oltenia, fluier, trisca), cu sufix expresiv, conform modilca, scofilci; totirla, substantiv feminin (Oltenia, rotita), cu alt. sufix expresiv, conform cocirla, sopirla; totolot, substantiv neutru (Mold., cocolos, ghemotoc), conform golomot, cocolos; totoreata, substantiv feminin (facalet).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.