DexDefinitie.com

Definitie Tranzit - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Tranzit, tranzituri, substantiv neutru
1. Trecere a unor marfuri sau a unor persoane dintr-o tara in alta prin teritoriul unei a treia tari; regim vamal special, prevazand scutirea de taxe pentru marfurile aflate in aceasta situatie. ♢ Bilet de tranzit = autorizatie scrisa privind scutirea de vama a unor marfuri care sunt in trecere printr-o tara straina.
2. Trecere a unui tren sau a unui calator printr-o statie sau printr-o tara fara alte stationari sau operatii in afara de cele strict necesare pentru schimbari de directie si incrucisari.
3. (În sintagma) Tranzit digestiv = drum parcurs de alimente prin tubul digestiv din momentul introducerii lor in gura pana la absorbtia elementelor asimilabile si eliminarea resturilor. – Din franceza Transit.
Varianta definitie 2: Tranzit substantiv (rar) tranzitare. (Comert prin -.)
Varianta definitie 3: Tranzit substantiv neutru, plural tranzituri
Varianta definitie 4: Tranzit -uri n. 1) Trecere de marfuri sau de persoane dintr-o tara in alta prin teritoriul unei a treia tari. 2) Trecere printr-o statie sau printr-o tara fara alte stationari decat cele strict necesare pentru schimbarea directiei. ♢ În - in trecere spre alt punct de destinatie. 3) Scutire de taxe vamale acordata intr-o tara marfurilor aflate in trecere spre alta tara. /<fr. transit
Varianta definitie 5: Tranzit substantiv neutru Trecere (fara stationare) de marfuri sau de persoane printr-o tara straina; scutire de taxe vamale acordata de un stat unor marfuri care trec prin teritoriul sau in alta tara; tranzitare. ♢ Bilet de tranzit = autorizatie scrisa privind scutirea de vama a unor marfuri care sunt in trecere prin tara; drum de tranzit = drum public care ocoleste localitatile; in tranzit (despre calatori, vagoane etcetera) = in trecere. ♦ Trecere a unui material organic printr-un organ. ♦ (În telefonie si radiofonie) Operatia de receptionare a unei convorbiri sau a unui mesaj si de retransmitere a lui la un alt post. [Plural -turi, -te. / < franceza transit, limba italiana transito, conform limba latina transitus – trecere].
Varianta definitie 6: Tranzit substantiv neutru
1. trecere de marfuri sau de persoane printr-o tara straina; scutire de taxe vamale acordata de un stat unor marfuri care trec prin teritoriul sau in alta tara; tranzitare. ♢ totalitatea marfurilor care trec dintr-o tara in alta prin teritoriul unei alte tari. o bilet de - = autorizatie scrisa privind scutirea de vama a unor marfuri care sunt in trecere prin tara; in - (despre calatori, vagoane etcetera) = in trecere.
2. trecere a unui tren printr-o statie sau printr-o gara fara alte opriri decat pentru cele strict necesare pentru incrucisari sau schimbari de directie.
3. trecere a unui material organic printr-un organ.
4. (in telefonie si radiofonie) receptionare a unei convorbiri sau a unui mesaj si retransmitere a lui la un alt post.
5. trecere a unui astru prin fata discului altui astru. (< franceza transit, limba germana Transit)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.