DexDefinitie.com

Definitie Trece - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: TRÉCE, trec, verb III. I.
1. Intranzitiv A merge fara a se opri, printr-un anumit loc sau prin dreptul cuiva sau a ceva, a strabate un loc fara a se opri, a-si urma drumul, a fi in trecere pe undeva. ♢ Expresie A trecut baba cu colacii = e prea tarziu, n-ai prins momentul, ai scapat ocazia. ♦ A merge randuri-randuri, formand un convoi, o coloana; a se succeda, a se perinda. ♢ Expresie (Tranzitiv) A trece in revista = A) a inspecta trupele adunate in acest scop (intr-o anumita formatie); B) a lua in consideratie fapte, evenimente in succesiunea si desfasurarea lor.
2. Intranzitiv A merge intr-o anumita directie, spre o anumita tinta, cu un anumit scop. ♦ (Despre ape curgatoare, despre drumuri, sosele etcetera) A avea cursul sau traseul prin...
3. Intranzitiv A se abate din drum pe undeva sau pe la cineva, a face o (scurta) vizita cuiva.
4. Tranzitiv (Popular) A ocoli. ♢ Expresie A trece cu vederea = A) a nu lua in seama (pe cineva sau ceva), a nu da importanta cuvenita, a neglija, a omite; B) a nu lua ceva in nume de rau, a nu tine seama de...; a ierta, a uita.
5. Intranzitiv (Adesea figurativ) A depasi, a merge mai departe de..., a lasa in urma.
6. Tranzitiv A sari, a pasi peste un obstacol, peste o bariera, pentru a ajunge dincolo sau de cealalta parte. ♢ Expresie A trece hopul = a scapa de o greutate, de o primejdie.
Nu zi hop pana nu treci santul = nu te lauda prea devreme cu o izbanda inca nesigura. ♦ A strabate un drum de-a curmezisul; a traversa. ♦ Intranzitiv A pasi peste cineva sau ceva, calcand in picioare, zdrobind. ♢ Expresie A trece peste cineva = a desconsidera, a dispretui pe cineva.
7. Tranzitiv A transporta (dincolo de... sau peste...).
8. Tranzitiv A atinge un corp, un obiect cu o miscare usoara de alunecare pe suprafata lui. ♢ Expresie (Intranz.) A trece cu buretele peste ceva = a da uitarii ceva, a ierta greselile cuiva.
9. Tranzitiv A petrece prin..., peste..., pe dupa...
10. Intranzitiv A se duce intr-alt loc, a merge dintr-un loc in altul; a schimba un loc cu altul. ♢ Expresie A trece la cineva sau in randurile cuiva (sau a ceva) ori de partea cuiva = a se ralia la ceva (sau cu cineva). ♦ Figurativ (Determinat prin „in cealalta lume”, „din lume”, „din viata” etcetera) A muri. ♦ A schimba o stare cu alta, o lucrare sau o actiune cu alta.
11. Intranzitiv A ajunge la..., a fi transmis (din mana in mana. de la unul la altul, din om in om) pana la... ♦ Tranzitiv A da, a transmite ceva.
12. Intranzitiv A-si indrepta atentia spre o noua indeletnicire, spre un nou camp de activitate; a incepe sa se ocupe cu altceva, a se apuca de altceva. ♢ Expresie A trece la fapte = a actiona.
13. Tranzitiv A introduce, a inregistra, a inscrie (intr-un registru, intr-o rubrica, intr-o clasificare); a repartiza pe cineva undeva. ♦ A inscrie un bun pe numele cuiva.
14. Tranzitiv A sustine cu succes un examen; a declara reusit, admis; a fi promovat intr-o clasa superioara. II.
1. Intranzitiv si tranz.
A parcurge un drum sau un spatiu limitat, ingust. ♢ Expresie A-i trece cuiva printre degete, se spune cand cineva lasa sa-i scape ceva, cand pierde ceva.
Îi trec multi bani prin maini, se spune cand cineva cheltuieste fara socoteala, cand risipeste bani multi. ♦ Tranzitiv A supune unei operatii de filtrare, de cernere, de strecurare. ♦ Intranzitiv A strabate greu un spatiu ingust, a-si face drum (cu greu) printr-un spatiu ingust; a razbate. ♢ Expresie A trece ca un caine prin apa = a nu se alege (din viata, din scoala etcetera) cu nici o experienta, cu nici o invatatura.
A trece prin foc si prin apa = a indura multe nevoi si necazuri, a razbate prin multe greutati. (Tranzitiv) A trece pe cineva prin toate apele = a ponegri, a calomnia pe cineva.
2. Intranzitiv Figurativ A avea de suferit, de indurat; a fi supus ia...
3. Intranzitiv A iesi de partea cealalta (facand o spartura, o taietura, o deschizatura); a strapunge. ♢ Expresie A trece (pe cineva) pe sub ascutisul sabiei (sau sub sabie, sub palos) = a omori. ♦ (Rar; despre agenti fizici sau chimici; cu determinari introduse prin prep. „prin”) A patrunde in intregime prin...
4. Tranzitiv (Despre anumite stari fiziologice) A cuprinde, a coplesi pe cineva (fara a putea fi oprit). Iii.
1. Intranzitiv (Despre unitati de timp) a se scurge, a se desfasura (apropiindu-se de sfarsit). ♢ Expresie Mai trece ce mai trece... = dupa o bucata de vreme..., dupa un timp (nu prea lung).
Nu e timpul trecut (sau vremea trecuta) = nu e prea tarziu, mai e timp. ♦ Reflexiv A lua sfarsit: a nu mai fi actual.
2. Intranzitiv A disparea, a pieri (dupa o bucata de vreme). ♦ (Despre suferinte, necazuri, boli etcetera) A inceta sa mai existe, sa se mai faca simtit sa mai actioneze.
3. Tranzitiv A petrece un timp, o epoca din viata. ♢ Expresie A-si trece vremea = a-si folosi vremea fara rost.
A-si trece din vreme = a-si petrece timpul mai usor, mai repede. ♦ Reflexiv (Înv.) A se intampla, a se petrece.
4. Intranzitiv A depasi o anumita varsta, o anumita limita de timp.
5. Reflexiv A-si pierde vigoarea, fragezimea tineretii; a imbatrani. ♦ (Despre fructe) A fi prea copt. ♦ (Despre plante) A se vesteji, a se stinge.
6. Reflexiv (Despre anumite materiale) A se consuma. IV. Intranzitiv A fi mai mare sau mai mult decat o anumita marime, valoare, cantitate; a depasi. ♢ Expresie Treaca de la mine (sau de la tine etcetera), se spune cand se face o concesie. ♦ A ajunge pana dincolo de... ♦ Tranzitiv (Înv. si reg.) A depasi limita obisnuita, normala. ♢ Expresie (Refl.; popular) A se trece din pahare (sau din baut) = a bea prea mult; a se ameti de bautura. (Refl.) A se trece cu firea = a lua lucrurile prea in serios; a se emotiona.
A trece masura = a exagera. V.
1. Reflexiv (Pop.: in forma negativa) A nu putea fi luat in seama; a nu avea crezare, a nu avea trecere. ♦ Tranzitiv A nu ierta, a nu ingadui.
2. Intranzitiv A fi considerat..., a fi luat drept...
3. Intranzitiv (Rar) A se transforma, a se preface in... – Limba Latina Traicere.
Varianta definitie 2: TRÉCE verb verifica cuvantul: ierta, intampla, petrece.
Varianta definitie 3: TRÉCE verb
1. verifica cuvantul: merge.
2. a se duce, a merge. (Te rog sa - si pe la noi.)
3. verifica cuvantul: abate.
4. a se scurge. (Întreg convoiul a -.)
5. verifica cuvantul: traversa.
6. verifica cuvantul: escalada.
7. verifica cuvantul: curge.
8. verifica cuvantul: zbura.
9. verifica cuvantul: deplasa.
10. verifica cuvantul: transmite.
11. a purta, a transmite. (- paharul din mana in mana.)
12. verifica cuvantul: sufla.
13. a se transmite. (Maladia a - de la unul la altul.)
14. verifica cuvantul: baga.
15. verifica cuvantul: patrunde.
16. verifica cuvantul: intra.
17. verifica cuvantul: repartiza.
18. verifica cuvantul: inregistra.
19. a se scurge, (popular) a vremui, (invechit) a se prelungi, (figurativ) a curge. (Timpul a - incet.)
20. verifica cuvantul: implini.
21. verifica cuvantul: sfarsi.
22. verifica cuvantul: ofili.
23. verifica cuvantul: fana.
24. verifica cuvantul: imbatrani.
25. verifica cuvantul: transforma.
26. verifica cuvantul: inceta.
27. verifica cuvantul: depasi.
28. verifica cuvantul: promova.
29. a-l cuprinde, a-l napadi. (Îl - naduselile, fiorii.)
Varianta definitie 4: Trece verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural trec, imperfect 3 singular trecea; conjunctie: prezent 3 singular si plural treaca; part. trecut
Varianta definitie 5: A TRÉCE trec
1. intranzitiv 1) (despre fiinte sau despre obiecte in miscare) A se deplasa (dintr-un loc in altul) in raport cu un punct aflat pe linia sau in afara miscarii; a merge fara a se opri. 2) (despre vehicule cu ruta fixa, drumuri sau ape curgatoare) A avea traseul sau cursul pe undeva. 3) (despre persoane) A se opri (pentru o vizita scurta), renuntand la traseul initial; a se abate. Mai treci pe la noi. 4) A depasi, continuand a se misca mai departe. - de statie. ♢ A-i - (sau a i-o lua) cuiva inainte a) a ocupa locul cuvenit alt cuiva; b) a intrece pe cineva in ierarhia rangurilor. 5) A merge de-a dreptul (pe undeva sau prin ceva). - prin padure. ♢ - peste cineva a ignora (pe cineva); a desconsidera. 6) A-si schimba locul; a se muta; a se transfera. - dintr-o camera in alta. ♢ - de partea cuiva (sau A ceva) a adera la cineva sau la ceva. 7) (urmat de o complinire cu prepozitia La ) A incepe a se ocupa de altceva, lasand ocupatia de mai inainte. - la dezbateri. ♢ - la fapte a actiona. 8) A evolua prin transformare treptata. - din stare lichida in stare gazoasa. 9) fig.
A indura, suportand cu greu. - prin greutati. ♢ - prin foc si (prin) apa (sau Para) a razbate prin multe chinuri si nevoi. 10) A patrunde, ajungand de partea cealalta. - prin foc. 11) (despre unitati sau perioade de timp) A se consuma treptat; a curge; a se scurge. ♢ Pe zi ce trece tot mai mult. 12) (despre fenomene, evenimente, stari) A inceta sa se manifeste; a se diminua (disparand). Durerea trece. ♢ - cu buretele (peste ceva) a da (voit) uitarii. 13) A constitui mai mult ca marime, cantitate, valoare. Pretul trece de doua sute. 14) A se prezenta in aparenta (sau in realitate). El trece drept artist.
2. tranzitiv I. 1) (obiecte situate transversal fata de linia miscarii) A depasi, deplasandu-se de-a curmezisul in cealalta parte; a traversa. - drumul. ♢ - pe cineva prin toate apele a ponegri (pe cineva); a defaima; a denigra. - clasa a fi promovat in alta clasa. - Rubiconul a lua o hotarare temerara si irevocabila. 2) (persoane) A lasa (intentionat) la o parte, ocolind. ♢ - cu vederea a nu lua in seama. - sub tacere (ceva) a nu pomeni intentionat (de ceva). 3) (fiinte sau lucruri) A duce in cealalta parte (a unui drum, a unei ape etcetera); a transporta. 4) A face sa ajunga, ocolind ceva. - haturile pe dupa copac. 5) A purta printr-o miscare usoara (pe o suprafata). - limba peste buze. 6) popular (nume de persoane, bunuri materiale, cifre etcetera) A insemna in scris; a inscrie; a nota; a inregistra; a consemna. ♢ - in revista a) a inspecta; b) a examina rand pe rand. 7) A depasi cantitativ. II (in imbinari). A-l - pe cineva cu rece si cu cald a fi cuprins de o emotie puternica. A-l - (pe cineva) fiorii a fi cuprins de frica. /<lat. traicere
Varianta definitie 6: A SE TRÉCE ma trec intranzitiv 1) (despre organisme vii, fructe, flori etcetera) A intra in faza degenerarii, pierzandu-si calitatile initiale. ♢ - din viata (sau din lume) a muri; a deceda. 2) (despre materiale, substante, alimente etcetera) A se epuiza prin folosire. 3) (despre actiuni reprobabile) A nu se lua in seama (ramanand fara urmari). /<lat. traicere
Varianta definitie 7: Trece (-c, -cut), verb –
1. A umbla, a merge dintr-un loc in altul. –
2. A purta, a duce, a conduce dintr-un loc la altul. –
3. A muta, a transfera. –
4. A transfera, a stramuta, a transmite. –
5. A curge, a se scurge, a se desfasura. –
6. A-si petrece timpul, a-si ocupa timpul. –
7. A depasi, a merge mai incolo. –
8. A patrunde, a traversa, a strapunge. –
9. A baga, a introduce. –
10. A strecura, a filtra, a cerne. –
11. A se coace prea mult, a putrezi. –
12. A fi in exces, a intrece. –
13. A suporta, a tolera, a admite. –
14. A nu vorbi despre, a omite. –
15. A ascunde, a tainui, a ierta. –
16. A se abtine, a nu intra in anumite jocuri de carti. –
17. A aproba, a fi admis, a intra dintr-o clasa in cea superioara. –
18. A intra prin contrabanda. –
19. A experimenta, a nota. –
20. (Cu pronume in acuzativ) A-l apuca, a simti nevoia de, a se scapa pe el. –
21. (Cu pronume in dat.) A nu mai conta, a se consola, a nu mai observa. –
22. A se intrece cu, a exagera. –
23. A inregistra, a inscrie. –
24. A se abate pe la, a face o vizita, a se opri in treacat. –
25. A inceta, a nu mai exista. –
26. A se transforma, a deveni; a se face. –
27. (Cu drept) A fi luat ca, a avea nume de ... –
28. (Refl.) A avea cautare, a fi cerut. – Mr. trec, tricui, tricuta, treatire; megl. trec; istr. trec.
Limba Latina traicĕre (Puscariu 1757; REW 8842), conform port. tragir. – Derivat treacat, substantiv neutru (pasaj, loc de trecere; in treacat, in trecere); trecator, adjectiv (care trece; pasibil; temporar); trecator, substantiv masculin (pieton); trecatoare, substantiv feminin (invechit, pasaj, tranzit; loc de trecere; defileu; cheie; strimtoare); trecere, substantiv feminin (pasaj, tranzit, traversare; loc pe unde se trece; reusita, succes; influenta); trecind, adverb (invechit, exceptind, cu exceptia); trecut, adjectiv (precedent; dat prin sita; tirziu; prea copt; ofilit; beat); trecut, substantiv neutru (trecere; preterit); intrece, verb (a depasi; a inainta, a lasa in urma; reflexiv, a intra in competitie, a concura; a-si da silinta, a se depasi; a-si depasi limitele, a intrece masura; a invinge, a birui); neintrecut, adjectiv (invincibil). – Conform: treapta, petrece.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.