Varianta definitie 1: Tremura, tremur, verb I. Intranzitiv
1. (Despre fiinte si despre parti ale corpului lor) A face miscari involuntare, rapide si repetate din cauza frigului, a fricii, a bolii etcetera
2. (Despre plante si despre parti ale lor; rar, despre lucruri) A face o miscare (oscilatorie) usoara si repetata; a oscila, a se clatina. ♦ (Despre lumini si umbre) A se produce rapid si intermitent (prin alternare). ♦ (Despre ape) A se misca in unduiri usoare; a se increti. ♦ (Despre pamant) A se zgudui, a se cutremura.
3. (Despre sunete, melodii) A vibra; (despre glas) a avea un tremur, a fi nesigur (din cauza emotiei).
4. Figurativ (Despre oameni) A fi cuprins de o emotie puternica. ♦ A se infiora de spaima; a se cutremura. ♢ Expresie A tremura dupa bani = a fi lacom de bani; a fi zgarcit. – Limba Latina Tremulare.
Varianta definitie 2: Tremura verb
1. a dardai. (- de frig.)
2. a se cutremura, a se infiora, a se scutura, a tresari. (Calul - din tot trupul.)
3. verifica cuvantul: ingrozi.
4. a fremata, a se infiora, a palpita. (Narile ii -.)
5. verifica cuvantul: vibra.
6. verifica cuvantul: cutremura.
7. verifica cuvantul: increti.
8. verifica cuvantul: palpai.
9. a vibra. (Glasul ii - de emotie.)
10. (familiar) a tatai. (Îi - inima de frica.)
Varianta definitie 3: Tremura verb, indicativ prezent 1 singular tremur, 3 singular si plural tremura
Varianta definitie 4: A tremura tremur intranzitiv 1) (despre fiinte sau despre parti ale corpului lor) A fi cuprins de tremur. 2) (despre plante sau despre parti ale lor) A se misca lin intr-o parte si in alta; a se clatina. 3) rar (despre lumini sau umbre) A produce efecte schimbatoare; a juca. 4) (despre suprafata unei ape) A se misca in unde. 5) (despre voce) A avea o sonoritate vibranta si slaba (din cauza unor emotii). 6) fig. (despre oameni) A fi cuprins de teama. ♢ - dupa bani a fi lacom de bani. /<lat. tremulare
Varianta definitie 5: Tremura (-r, at), verb – A face miscari repezi si repetate. – Varianta Banat tramura.
Mr. treambur, tremurare, megl. tremur, tremurari, istr. tremur.
Limba Latina tremŭlāre (Diez, I, 424; Densusianu, Hlr., 167; Puscariu 1760; REW 8879), conform limba italiana tremolare, prov. trembla, franceza trembler, cat. tremolar, sp. temblar, astur. tremer. – Derivat tremur, substantiv neutru (tremurat), postverbal; tremurator, asdj. (care tremura); tremuratoare, substantiv feminin (planta, Briza media); tremuratura, substantiv feminin (tremurat); tremurici, substantiv neutru (tremurat; gelatina; substantiv masculin, Briza media; substantiv masculin, ciuperca, Tremellodon gelatinosus); tremuros, adjectiv (tremurator). – Conform: cutremura.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.