Varianta definitie 1: Trimite, trimit, verb III.
Tranzitiv
1. A dispune sau a ruga ca cineva sa se duca undeva. ♢ Expresie (Familiar) A trimite (pe cineva) pe cealalta lume (sau la moarte, in rai) = a ucide, a omori.
A trimite (pe cineva) la plimbare = A) a refuza sa mai stea de vorba (cu cineva), a nu da curs discutiei, a da pe usa afara; B) a concedia (pe cineva) din serviciu.
A trimite (pe cineva) in judecata = a intenta (cuiva) un proces.
A trimite (pe cineva) la ocna (sau la temnita, la inchisoare) = a pedepsi (pe cineva) cu inchisoarea.
2. A delega, a alege intr-un organ de conducere sau intr-un organ reprezentativ.
3. A indruma pe cineva, a da indicatii cuiva sa consulte un text in legatura cu o anumita problema.
4. (Despre divinitate) A face sa vina, sa se arate, sa se produca, sa se manifeste.
5. A dispune ca un obiect sa fie dus, transportat, predat la o anumita destinatie; a expedia.
6. A transmite prin cineva vesti, porunci, salutari etcetera [Varianta: Trimete verb III] – Limba Latina Tramittere.
Varianta definitie 2: Trimite verb
1. (invechit si popular) a mana. (L-am trimis la cumparaturi.)
2. verifica cuvantul: porni.
3. verifica cuvantul: expedia.
4. a adresa, a expedia, a scrie, (regional) a mana. (Cui i-ai trimis scrisoarea?)
5. verifica cuvantul: inainta. (A trimite o cerere unei institutii.)
Varianta definitie 3: Trimite verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural trimit, perf. substantiv 1 singular trimisei, 1 plural trimiseram; conj. prezent 3 singular si plural trimita; ger. trimitand; part. trimis
Varianta definitie 4: A trimite trimit tranzitiv 1) (persoane) A face sa se duca (printr-o rugaminte, hotarare sau dispozitie). - dupa apa. - la invatatura. ♢ - (pe cineva) pe lumea cealalta (sau In rai) a ucide; a omori. - (pe cineva) in judecata a da in judecata; a intenta un proces impotriva cuiva. 2) (persoane) A face sa se adreseze (la o sursa oarecare). - la un articol de revista. 3) (obiecte) A face sa ajunga la destinatie (pe o cale anumita sau prin intermediul cuiva); a expedia. - un colet prin posta. 4) (despre divinitati) A face sa apara in mod miraculos. /<lat. tramittere
Varianta definitie 5: Trimite (-t, -mis), verb – A dispune ca cineva sa se duca undeva, a mina. – Varianta trimete, Mold. tremite, Trans. tremete, Banat tramete, cuvant invechit tramite.
Megl. trimet, trimes, istr. tremetu.
Limba Latina trāmittĕre (Puscariu 1763; REW 8849), conform verifica cuvantul: limba italiana tramettere, prov., cat. trametre. – Derivat trimis (var. trimes), substantiv neutru (sol, delegat, imputernicit); trimitator, adjectiv (expeditor; substantiv neutru, transmitator); trimitatura, substantiv feminin (invechit, trimitere).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.