Varianta definitie 1: Troian1, troiene, substantiv neutru
1. Îngramadire mare de zapada adusa de vant si asezata in forma de valuri sau de dune; namete. ♦ P. gener.
Morman, gramada.
2. Întaritura primitiva facuta de popoarele antice, constand dintr-un dig lung de pamant, cu sant de aparare. [Pronuntat: tro-ian] – Probabil din limba slava (veche) Trojanŭ.
Varianta definitie 6: Troian1 -iene n. 1) Strat gros de zapada adunata de vant si dispus in forma de val; namete. 2) pop.
Gramada de obiecte aruncate in dezordine; vraf. - de frunze. 3) inv.
Întaritura primitiva, formata dintr-un val de pamant cu sant de aparare. /Din Troian n. pr.
Varianta definitie 7: Troian2 -ieni m. ist.
Persoana care facea parte din populatia de baza a Troiei. /Din Troian n. pr.
Varianta definitie 8: Troian3 -iana (-ieni, -iene) ist.
Care apartine Troiei sau populatiei ei; din Troia. Razboiul -. ♢ Cal - a) cal mare de lemn in care, conform legendei, s-au ascuns ostenii care asediau Troia pentru a patrunde in cetate si a deschide portile asediatorilor; b) dar facut unui dusman pentru a-l prinde in cursa. /Din Troian n. pr.
Varianta definitie 9: Troian, -Ă I. adjectiv, substantiv masculin f. (locuitor) din Troia.
II. adjectiv referitor la Troia. o calul - = a) cal urias de lemn construit de ahei dupa sfatul lui Ulise, care, introdus in Troia cu razboinicii ascunsi in el, a pricinuit caderea cetatii. b) mijloc perfid folosit de cineva pentru a submina situatia sau actiunile cuiva. (< limba latina troianus)
Varianta definitie 10: Troian (-iene), substantiv neutru –
1. Dig de protectie sapat intr-o perioada nedeterminata de-a lungul unei linii aproximativ paralele cu lunca Dunarii, atribuit gresit imparatului Traian. –
2. Cantitate mare de zapaada, namete, noian. –
3. Gramada, morman, teanc. –
4. (Oltenia) Poteca intr-o fineata. –
5. (Oltenia) Urma saniei pe zapada.
Sl. trojanŭ (Cihac, II, 423; Șeineanu, Semasiol., 179; Tiktin), conform limba sarba: trojan.
Derivat directa din limba latina Trāĭānus (Tagliavini, Arch.
Rom., XII, 218) nu este posibila fonetic.
Apare in doc. din secolul XV.
Amintirea lui Traian nu s-a pastrat in obiceiurile populare rom.; si ca numele sau s-ar fi perpetuat in limba slava (veche) in legatura cu aceasta constructie defensiva, nu este semnificativ, caci este vorba de o traditie fara temei si cu siguranta tirzie. – Derivat tro(i)eni, verb (a se ingramdi zapada; a fi drumurile blocate de zapada).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.