Varianta definitie 1: TRĂDA, tradez, verb I.
1. Tranzitiv A insela in mod voit si perfid increderea cuiva, savarsind acte care ii sunt potrivnice, pactizand cu dusmanul etcetera ♦ A fi neloial fata de cineva sau de ceva. ♦ A se abate de la o linie de conduita, a dovedi inconsecventa fata de o actiune, de o idee etcetera ♦ A comite o infidelitate in dragoste sau in casnicie; a insela.
2. Tranzitiv (Despre facultati fizice sau psihice) A nu mai functiona (bine), cauzand dificultati.
Memoria il tradeaza.
3. Tranzitiv si reflexiv A (se) da pe fata; a (se) da de gol. – Din limba latina Tradere.
Varianta definitie 4: Trada verb, indicativ prezent 1 singular tradez, 3 singular si plural tradeaza
Varianta definitie 5: A TRĂDA -ez tranzitiv 1) (persoane, interese, cauze, idealuri, sentimente etcetera) A abandona in mod perfid sau las (trecand de partea adversa). - Patria. - prietenul. 2) fig. (despre facultati fizice sau psihice) A nu mai sluji ca inaite, diminuand ca potenta; a da de sminteala. 3) fig. (persoane) A arata asa cum este in realitate; a da de gol; a destainui; a vadi. L-a tradat privirea.
Vocea lui tradeaza neliniste. /<lat. tradere
Varianta definitie 6: Trada (-ez, -at), verb – A vinde pe cineva.
Din limba latina tradere (secolul XIX), dupa conjug. lui a da (conform Puscariu 1751; REW 8828). – Derivat tradator, substantiv masculin, dupa limba italiana traditore.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.