Varianta definitie 1: TRĂi, traiesc, verb IV.
1. Intranzitiv A se afla in viata; a exista, a vietui. ♢ (În formule de multumire, de salut, de urare etcetera) Sa traiesti! ♢ Expresie (Formula de juramant) Asa sa traiesc (sau sa traiesti etcetera) = pe cuvant de onoare, zau (asa).
2. Intranzitiv A dura, a se mentine, a dainui; a se perpetua.
3. Intranzitiv si tranz.
A-si duce, a-si petrece viata. ♢ Expresie (Intranz.) A trai cu capul in nori = a nu-si da seama de realitate, a ramane strain de ceea ce se petrece in jurul sau. (Tranzitiv) A-si trai traiul = a se bucura de viata, a duce un trai bun, fara griji.
A-si trai traiul (si a-si manca malaiul) = a imbatrani, a ajunge la capatul vietii. ♦ Intranzitiv (Cu determinari introduse prin prep. „pentru”) A-si inchina, a-si consacra viata unui scop. ♦ Intranzitiv A se bucura, a profita din plin de viata.
4. Intranzitiv (Cu determinari locale) A fi stabilit undeva; a locui.
5. Intranzitiv A-si petrece viata impreuna cu cineva; a convietui. ♦ A avea relatii de dragoste cu cineva (fara a fi casatorit cu el, in afara casatoriei legale).
6. Intranzitiv A-si procura cele necesare traiului, a-si castiga existenta, a se intretine. ♢ Expresie A trai pe spinarea cuiva = a se intretine din munca sau din castigul altcuiva. ♦ (Rar; cu determinari introduse prin prep. „cu”) A se hrani cu...
7. Tranzitiv Figurativ A simti cu intensitate, a participa emotiv, sufleteste (la...). – Din limba slava (veche) Trajati.
Varianta definitie 2: A trai antonim: a muri
Varianta definitie 3: TRĂi verb
1. a vietui, (popular) a haladui, a salaslui, (regional) a labadui, a salasi, (Oltenia) a sufleti, (invechit) a custa, a locui, a salasui, a via. (Au - fericiti pe aceste meleaguri.)
2. a exista, a fi, a vietui, (rar) a fiinta, (regional) a labadui, (invechit) a dainui. (Cat -, omul invata.)
3. a o duce, a vietui. (Cum -?)
4. verifica cuvantul: coabita.
5. a vietui, (rar) a misca. (Nu mai -.)
6. a petrece. (A - acolo o buna parte din viata.)
7. verifica cuvantul: apuca.
8. a se tine, a vietui. (- de azi pe maine.)
9. verifica cuvantul: intretine.
10. verifica cuvantul: creste.
11. verifica cuvantul: simti.
12. verifica cuvantul: dainui.
Varianta definitie 4: Trai verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural traiesc, imperfect 3 singular traia; conjunctie: prezent 3 singular si plural traiasca
Varianta definitie 5: A TRĂi -iesc
1. intranzitiv 1) A se afla in viata; a-si duce existenta; a vietui; a exista. ♢ - cat lumea a avea o viata foarte lunga. Sa traiesti! a) formula de salut; b) formula de multumire pentru un bine facut. 2) (urmat, de obicei, de un circumstantial de mod) A practica un (anumit) mod de trai; a duce. ♢ - ca in sanul lui Dumnezeu (sau lui Avraam) a duce o viata imbelsugata si fara griji. 3) A profita de bunurile vietii; a se bucura de viata. 4) A fi stabilit cu traiul (intru-un anumit loc); a locui. 5) pop.
A fi in relatii de dragoste cu cineva. ♢ - bine (sau Rau) cu cineva a se impaca bine (sau rau) cu cineva. - (cu cineva) ca mata cu cainele a nu se intelege (cu cineva). 6) A continua sa existe; a dura; a dainui; a persista. 7) (urmat de un complement indirect cu prepozitia Din) A-si asigura existenta cu mijloacele necesare. - din salariu. ♢ - din seul sau a-si duce viata din ceea ce a agonisit. - pe spinarea cuiva a parazita. 8) (urmat de un complement indirect cu prepozitia Cu) A-si mentine existenta fizica cu o anumita hrana. -cu verdeturi.
2. tranzitiv 1) A consuma prin existenta. - o viata fericita. - clipe fericite. ♢ A-si - traiul (si a-si manca malaiul) a ajunge la sfarsitul vietii. 2) figurat A simti cu toata faptura. - o mare bucurie. 3) A transpune in fapte reale. A-si - arta sa. /<sl. trajati
Varianta definitie 6: Trai (-aesc, -it), verb –
1. A fi in viata, a exista. –
2. A locui, a sta. –
3. A coabita, a convietui. –
4. A avea relatii strinse, a fi in concubinaj. –
5. A dura, a fi permanent, a se mentine. –
6. (Înv.) A crea, a da viata. –
7. A suporta, a experimenta. – Megl. traies, trairi „a suporta”.
Sl. trajati „a dura” (Miklosich, Slaw.
Elem., 49; Cihac, II, 419; Șeineanu, Semasiol., 191; Tiktin), conform bulgara traja „a trai”, limba sarba:, cr., slov. trajati „a dura”.
A inlocuit pe via „a trai”, conform aici.
Bg. pare a reproduce evolutia semantica a rom.
Derivat din limba latina trahĕre, conform limba italiana tirare avanti (Rohlfs, Differenzierung, 62) nu pare probabila.
Derivat trai, substantiv neutru (viata, existenta; sedere); trainic, adjectiv (viu, care traieste, existent; durabil, rezistent), cu sufix -nic si in parte cu semantismul limba slava (veche), conform limba slava (veche) trajanŭ „durabil”; netrainic, adjectiv (efemer, de scurta durata); trainicie, substantiv feminin (soliditate, rezistenta); traitor, adjectiv (viu, care traieste, statator, locuitor).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.