Varianta definitie 1: TRĂSNi1, trasnesc, verb IV.
1. Intranzitiv impers. si unipers.
A se produce trasnete, a cadea trasnete. ♢ Expresie A trasni (pe cineva) (ca) din senin = a lovi (pe cineva) in mod neasteptat. (Intranz.) A-i trasni cuiva ceva (prin cap) sau (rar, tranz.) a-l trasni (pe cineva) prin minte = a-i veni (cuiva) o idee neasteptata, ciudata, nesabuita.
2. Tranzitiv si instranzitiv A izbi, a lovi cu putere. ♦ Intranzitiv Figurativ A-si manifesta mania zgomotos si cu furie, strigand, vociferand; a tuna si a fulgera.
3. Reflexiv Figurativ A innebuni, a se ticni. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) ameti de bautura, a (se) imbata.
4. Intranzitiv (Despre arme de foc) A se declansa cu zgomot puternic; a pocni, a detuna, a bubui. – Din limba slava (veche) Trĕsnonti.
Varianta definitie 2: TRĂSNi2 verb IV verifica cuvantul: Trosni.
Varianta definitie 3: TRĂSNi verb
1. (MET.) a detuna, (regional) a sageta, a tuna. (Afara ploua si -; a - un copac.)
2. verifica cuvantul: bubui.
Varianta definitie 5: Trasni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural trasnesc, 3 singular trasneste, imperfect 3 singular trasnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural trasneasca
Varianta definitie 6: A TRĂSNi -esc
1. intranzitiv 1) A se produce un trasnet (in urma unei descarcari electrice in atmosfera); a detuna. ♢ A-i - ceva prin cap a-i veni pe neasteptate o idee (nastrusnica). 2) A produce un zgomot puternic; a detuna; a bubui. 3) fig. (despre persoane) A-si descarca mania strigand. 4) (despre arme de foc) A se descarca cu zgomot; a bubui; a detuna.
2. tranzitiv 1) popular A face sa se trasneasca. 2) (fiinte, lucruri) A lovi trasnetul; a detuna; a fulgera. 3) A supune unei lovituri puternice; a izbi cu putere. ♢ A-l - pe cineva prin minte a-i veni o idee neasteptata. /<sl. trĕsnonti
Varianta definitie 7: A SE TRĂSNi ma -esc intranzitiv popular familiar 1) A pierde facultatea de a judeca normal; a-si iesi din minti; a se sminti; a se ticni; a innebuni; a se aliena; a se scranti. 2) A se ameti de bautura. /<sl. tresnonti
Varianta definitie 8: Trasni (-nesc, -it), verb –
1. A detuna, a produce trasnete. –
2. A pocni, a exploda. –
3. A lovi, a descarca, a izbi. –
4. A-i trece subit prin minte. – Mr. triznes, trizniri.
Sl. trĕsniti, varianta de la trĕsnąti „a percuta” (Cihac, II, 419; Conev 87), conform limba sarba:, cr., slov. tresnuti „a trasni”. – Derivat trasnet, substantiv neutru (descarcare electrica in atmosfera, explozie, bubuitura); trasnaie (var. trasneala), substantiv feminin (idee ciudata; pandalie; Arg., furt prin efractie); trasnit, adjectiv (atins de trasnet; lovit, fulgerat; aiurit, nebun, ametit); trasnitor, adjectiv (fulminant; substantiv masculin, Arg., hot); paratrasnet, substantiv neutru (instalatie impotriva trasnetelor; Arg., tramvai), format dupa franceza paratonnere.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.