Varianta definitie 1: TĂcea, tac, verb II.
Intranzitiv
1. A nu vorbi nimic. ♢ Expresie A tacea chitic (sau molcom, ca pestele, ca pamantul) = a nu spune nimic.
A tacea ca porcul in papusoi (sau in cucuruz) = a tacea spre a nu se da de gol.
Tac ma cheama = nu spun o vorba.
Tace si face, se spune despre cineva care actioneaza fara vorba multa sau despre cineva care unelteste in ascuns ceva rau.
Tace si coace, se zice despre cineva care planuieste in ascuns o razbunare. ♦ Figurativ (Despre elementele naturii si despre lucruri personificate).
A sta in nemiscare.
2. A inceta sa vorbeasca, a se intrerupe din vorba. ♢ Expresie Ia (sau ian) taci! arata bucuria sau neincrederea in cuvintele cuiva.
Taca-ti gura sau taci din gura! = ispraveste!
3. A nu raspunde, a nu riposta.
4. A tainui, a ascunde. ♢ Tranzitiv Am trecut prin viata, durerile tacand (EFTIMIU). ♦ A nu-si exprima fatis parerea. – Limba Latina Tacere.
Varianta definitie 2: TĂcea, tac, verb II.
Intranzitiv
1. A nu vorbi nimic, a se abtine sa vorbeasca. ♢ Locutiune adverb Pe tacute = in tacere, in ascuns. ♢ Expresie A tacea chitic (sau molcom, malc, ca pestele, ca pamantul, ca melcul) = a nu spune nimic.
A tacea ca porcul in papusoi (sau in cucuruz) = a tacea spre a nu se da de gol.
Tac ma cheama = nu spun o vorba.
Tace si face, se spune despre cineva care actioneaza fara vorba multa sau despre cineva care unelteste in ascuns ceva rau.
Tace si coace, se zice despre cineva care planuieste in ascuns o razbunare. ♦ Figurativ (Despre elementele naturii si despre lucruri personificate) A sta in nemiscare, a nu se face auzit.
2. A inceta sa vorbeasca, sa planga, a se intrerupe din vorba; a amuti. ♢ Expresie Ia (sau ian) taci! arata bucuria sau neincrederea in cuvintele cuiva.
Taca-ti gura sau taci din gura! = nu mai vorbi! ispraveste!
3. A nu raspunde, a nu riposta.
4. A tainui, a ascunde; a fi discret. ♦ A nu-si exprima fatis parerea. – Limba Latina Tacere.
Varianta definitie 3: A tacea antonim: a grai, a spune, a vorbi, a zice
Varianta definitie 5: A TĂCEA tac
1. intranzitiv 1) A nu scoate nici un sunet; a nu spune nimic. ♢ - chitic (sau molcom, ca chiticul, ca pestele, ca pamantul) a nu rosti nici un cuvant. Taci si inghite nu te opune. 2) A inceta sa planga, sa rada sau sa vorbeasca. ♢ Taca-ti gura (sau taci din gura)! Termina odata! 3) figurat A inceta de a se mai manifesta; a amuti. Vantul tace.
2. tranzitiv rar A tine in taina; a nu da pe fata; a tainui. - un nume. - o durere. [Silabe: Ta-cea] /<lat. tacere
Varianta definitie 6: Tacea (-ac, -acut), verb – A nu vorbi. – Mr. tac. tateare, megl. tac, tateari, istr. tǫcu.
Limba Latina tacēre (Puscariu 1708; REW 8517), conform vegl. takar, limba italiana tacere, prov. tazer, franceza taire. – Derivat tacere, substantiv feminin (liniste); tacut, adjectiv (silentios); tacit, adjectiv , din franceza tacite; taciturn, adjectiv , din franceza taciturne; taci-si’nghite, substantiv masculin (varietate de gogosi).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.