Varianta definitie 1: Urca, urc, verb I.
1. Reflexiv, instranzitiv si tranz.
A (se) deplasa dintr-un loc situat mai jos catre unul situat mai sus; a (se) sui. ♦ Intranzitiv (Despre drumuri) A fi inclinat in panta suitoare. ♦ Intranzitiv si reflexiv (Despre plante) A se prinde (cu ajutorul unor organe speciale) de un suport, de ziduri etcetera, ridicandu-se vertical; a se catara.
2. Reflexiv, instranzitiv si tranz.
A (se) sui si a (se) aseza pe ceva mai ridicat. ♢ Expresie (Refl. si tranz.) A (se) urca pe tron sau pe (ori in) scaunul imparatiei = a incepe sa domneasca sau a investi in functia de suveran.
3. Reflexiv, instranzitiv si tranz.
A (se) ridica (pana la o inaltime oarecare); a (se) inalta (in vazduh). ♢ Expresie (Refl.) A i se urca cuiva bautura la cap = a se imbata.
A i se urca la cap = a deveni increzut, infumurat.
4. Reflexiv si instranzitiv (Despre temperatura, presiune atmosferica; prin extensiune despre termometre sau barometre) A avea ori a indica valori mai mari in comparatie cu cele obisnuite sau anterioare. ♦ Intranzitiv (Fiz.; despre marimi scalare) A suferi o variatie de crestere a valorii pozitive.
5. Reflexiv (Despre numere, preturi, sume) A se ridica la..., a se mari. ♢ Tranzitiv A urca preturile.
6. Reflexiv (Despre voce, glas sau ton; prin extensiune despre cantece) A se ridica de la un registru mai profund la unul mai inalt. ♢ Tranzitiv A urca tonul.
7. Reflexiv si instranzitiv A merge indarat in timp pana la..., a exista, a data din... – Probabil limba latina *oricare (= oriri).
Varianta definitie 2: A (se) urca antonim: a scadea, a (se) cobori
Varianta definitie 3: Urca verb
1. verifica cuvantul: escalada.
2. verifica cuvantul: ridica.
3. a (se) pune, a (se) sui. (Îl - pe cal.)
4. verifica cuvantul: catara.
5. verifica cuvantul: inalta.
6. a creste, a se inalta, a se ridica. (Vita a - mult de la pamant.)
7. verifica cuvantul: extinde.
8. verifica cuvantul: inmulti.
9. verifica cuvantul: majora.
10. verifica cuvantul: creste.
11. a (se) inalta, a (se) ridica. (A - glasul, vocea ...)
Varianta definitie 4: Urca verb, indicativ prezent 1 singular urc, 3 singular si plural urca; conjunctie: prezent 3 singular si plural urce
Varianta definitie 5: A urca urc 1. intranz. 1) figurat: (despre persoane) A fi mereu in ascensiune; a sui; a avansa. 2) (despre parametri fizici si aparate pentru masurarea lor) A avea sau a indica valori ridicate; a sui. 3) (despre cai de comunicatie) A urma o panta ascendenta. Drumul urca prin livezi. 4) (despre voci, melodii etcetera) A creste in inaltime; a deveni mai inalt. 5) inv.
A merge indarat in timp. Cantecul popular urca in negura vremurilor.
2. tranz. 1) A muta intr-un loc mai ridicat; a pune mai sus; a sui. - faina in pod. 2) (forme de relief ridicat, scari etcetera) A parcurge de jos pana sus; a ridica; a sui. - panta. 3) A face sa creasca cantitativ si calitativ; a sui; a ridica. /<lat. oricare
Varianta definitie 6: A se urca ma urc intranz. 1) A se deplasa pe un loc mai ridicat; a se inalta in sus; a se sui. - pe coasta dealului. ♢ - (sau A se sui) Pe tron a veni la domnie. Daca nu stii ce-i apa nu te urca in luntre nu te apuca de lucrul pe care nu-l cunosti sau nu esti sigur ca-l vei realiza. A i - (sau A i se sui) Cuiva in cap a face abuz de bunatatea cuiva. A i - (sau A i se sui) Cuiva bautura (sau Vinul) La cap a se ameti. 2) (despre unele plante) A se ridica agatandu-se de ceva; a se sui; a se catara. /<lat. oricare
Varianta definitie 7: Urca (-c, at), verb –
1. A sui, a se catara. –
2. A se ridica. –
3. A se mari, a creste. –
4. (Refl.) A insuma.
Origine incerta.
Pare un limba latina *orĭcāre ‹ ǒrior (Puscariu 1824; Tiktin; REW 6098; Candrea; Rosetti, I, 172), sau mai putin probabil de la ora „margine” (Tiktin) sau din limba greaca (veche) ὄρος „munte” (Pascu, Etimologii, 49; Pascu, Beiträge, 11); dar conform aburca.
O confirmare a etimonului s-ar putea gasi in limba latina *ortĭāre ‹ ǒrtus, deja afirmata de Cipriani, Rom., XXXI, 587-90).
Derivat din limba sarba:, cr. nukati „a excita” (Candrea, II, 440) nu este probabila. – Derivat urcat, substantiv neutru (suit); urcator, adjectiv (care urca, ascendent); urcus, substantiv neutru (drum, loc in panta, repezis).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.