Varianta definitie 1: Zon膫, zone, substantiv feminin
1. Fiecare dintre cele cinci mari diviziuni ale globului terestru, delimitate in functie de poli, de cercurile polare si de tropice si caracterizate printr-o clima specifica.
Zona temperata.
Zona ecuatoriala. ♦ (Astron.) Fiecare dintre partile cerului corespunzatoare celor cinci zone (1) ale Pamantului.
2. Portiune dintr-o intindere, dintr-un ansamblu, dintr-un tot, delimitata pe baza unor caracteristici distinctive, a unor imprejurari speciale, a unei destinatii determinate etcetera
3. (Geom.) Parte din suprafata unei sfere cuprinsa intre doua paralele.
4. (Fiz.) Banda de frecventa in care oscilatiile au anumite caractere comune. – Din franceza Zone.
Varianta definitie 2: Zon膫 substantiv feminin
1. Portiune din suprafata uscatului, a vegetatiei si climei, din adancimea unei ape sau din sol etcetera cu anumite caractere omogene. 路 Suprafata delimitata de teren din teritoriul unui oras, al unei comune. 路 (Silv.) Suprafata denumita conventional dupa o planta-tip. 路 Spatiu de operatii militare; portiune a spatiului aerian din jurul unui aerodrom, in care se antreneaza pilotii. 路 脦ntindere delimitata din punct de vedere administrativ si economic-financiar; sector. 路 (Inform.) Parte a memoriei centrale care inregistreaza un numar oarecare de cuvinte, destinate unei intrebuintari preferentiale. 路 (Tehn.) Denumire a unor parti din furnal. 路 脦ntindere, extensiune a ceva. 路 Arie, regiune a corpului.
2. Fiecare dintre cele cinci mari diviziuni ale globului terestru, delimitate de cercurile polare si de tropice.
3. Fiecare dintre partile cerului care corespund zonelor terestre.
4. Portiune din suprafata unei sfere intre doua planuri paralele.
5. (Fiz.) Banda de frecventa in care oscilatiile au anumite caractere comune. (din franceza zone)
Varianta definitie 3: Zon膫 substantiv
1. portiune, regiune, sector. (O - bine delimitata in spatiu.)
2. loc, regiune, teren, tinut. (Nu cunoaste bine -.)
3. loc, meleag, regiune, taram, teritoriu, tinut. (Se afla in - necunoscute.)
4. regiune, tinut, (invechit) oblastie, olat. (脦n -ele calde.)
5. (GEOGR.) zona tropicala = tropice (plural).
6. regiune, suprafata, teritoriu. (O - arida.)
7. loc, spatiu. (Erau - pline cu apa.)
8. (MED.) zona Zoster = (Transilvania) foc viu.
9. (BOTANICA) zona apicala = caliptra, piloriza, scufie.
10. cadru, cerc, camp, domeniu, sector, sfera, taram. (- de preocupari.)
Varianta definitie 4: Zona substantiv feminin, g.-d. art. zonei; plural zone
Varianta definitie 5: Zon膫 -e f. 1) Diviziune a globului pamantesc, delimitata de poli, de cercurile polare si de tropice, care are trasaturi climaterice proprii. - tropicala. 2) Portiune dintr-un spatiu, caracterizata prin anumite particularitati; centura. - de frontiera. 3) matematica Parte a unei sfere, cuprinsa intre doua planuri paralele. [G.-D. Zonei] /<fr. zone, limba latina zona
Varianta definitie 6: Zon膫 substantiv feminin
1. Fiecare dintre cele cinci mari diviziuni ale globului terestru, delimitate de cercurile polare si de tropice. ♦ Fiecare dintre partile cerului care corespund zonelor terestre.
2. Portiune delimitata dintr-un tot pe baza unor caracteristici distinctive sau a unei imprejurari speciale. ♦ (Silv.) Suprafata denumita conventional dupa o planta-tip. ♦ Spatiu de operatii militare; (av.) portiune a spatiului aerian din jurul unui aerodrom, care se fixeaza pilotilor pentru lucru in aer. ♦ 脦ntindere delimitata din punct de vedere administrativ si economic-financiar; sector. ♦ (Tehnica) Denumire a unor parti din furnal. ♦ 脦ntindere, extensiune a ceva.
3. Portiune din suprafata unei sfere cuprinsa intre doua planuri paralele.
4. Banda de frecventa in care oscilatiile au anumite caractere comune. [< franceza zone, limba italiana, limba latina zona, limba greaca (veche) zone].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.